SERNIK MANGO Z CZEKOLADĄ

przez | 6 kwietnia 2023


Kremowy i wilgotny sernik mango z polewą czekoladową. Smakuje pysznie i bardzo ładnie wygląda, dzięki słonecznemu kolorowi i wzorkowi na wierzchu. Sernik mango z czekoladą jest łatwy do zrobienia, wystarczy zmiksować składniki. Najlepiej użyć pulpy mango w puszce, która jest bardzo gładka i jedwabista. Do sernika wystarczy część, reszta świetnie pasuje do koktajlu lub owsianki. Sernik mango z czekoladą jest nie tylko, ale też ładny, dlatego myślę, że pasuje na zbliżające się święta Wielkanocne lub inne okazje. Do sernika korzystam z twarogu z wiaderka i mascarpone, dzięki temu jest bardziej kremowy, ale można też użyć wyłącznie 750 g twarogu. Spód ciasta to biszkopty, dzięki temu przygotowanie sernika jest jeszcze łatwiejsze i zajmuje mało czasu. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(sernik na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm)
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
250 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
250 g pulpy mango
(polewa czekoladowa)
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
35 g masła
2 – 3 łyżeczki pulpy mango

około 12 biszkoptów (najlepiej włoskich podłużnych)

Ważne, aby wszystkie składniki na sernik były w temperaturze pokojowej. Twaróg i mascarpone wkładamy do dużej miski, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, miksujemy na wolnych obrotach mikserem z końcówką do ucierania lub ubijania(tak, by zbytnio nie napowietrzyć masy). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Na koniec dodajemy pulpę mango i miksujemy wolno do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy biszkopty (jeśli trzeba uzupełniamy przerwy między biszkoptami połamanymi kawałkami). Na biszkopty wylewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 80 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia. Sernik wkładamy na dwie godziny do lodówki, następnie wyjmujemy z tortownicy, w kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztapiamy czekoladę i masło, odstawiamy na chwilę, żeby ostygła, wylewamy polewę na wierzch sernika, z pulpy mango robimy małe kropki, następnie wykałaczką tworzymy wzory tak jakbyśmy chcieli połączyć ze sobą kropki. Wstawiamy sernik na pół godziny do lodówki. (sernika z polewą nie trzymamy długo w lodówce, bo wzorki z mango mogą się lekko zapaść). Smacznego 🙂

10 komentarzy do „SERNIK MANGO Z CZEKOLADĄ

Skomentuj Monika Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *