CIASTO PSZCZÓŁKA (BEZ PIECZENIA)

przez | 20 kwietnia 2023


Urocze, pyszne i efektowne ciasto pszczółka idealne na urodziny lub komunię. Na spodzie biszkopty, w środku warstwa kremowego sernika, a na wierzchu domowa bardzo owocowa galaretka brzoskwiniowa i dekoracyjne pszczółki. Ciasto pszczółka to świetny deser dla dzieci i dorosłych, na pewno zachwyci Waszych gości. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(na tortownicę 20 – 24 cm)
(warstwa sernika)
1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny i skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej dokładnie w 60 ml gorącej wody
(galaretka brzoskwiniowa)
1 puszka brzoskwiń w syropie o wadze 820 g (5 połówek odkładamy do dekoracji)
100 ml syropu z brzoskwiń
sok z ½ cytryny
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 30 ml gorącej wody
(dekoracja z pszczółek)
5 połówek brzoskwiń z puszki
6 kostek gorzkiej czekolady
około 10 płatków migdałów

biszkopty do wyłożenia spodu

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, aby nie było przerw. Twaróg miksujemy mikserem na wolnych obrotach z pozostałymi składnikami (poza żelatyną), do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy sernikowej, mieszamy, dodajemy kolejne 2 łyżki, mieszamy, wlewamy do pozostałej masy sernikowej, miksujemy, przekładamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, w tym celu brzoskwinie blendujemy z syropem i sokiem z cytryny, dodajemy lekko ostudzoną rozpuszczoną żelatynę, miksujemy, wylewamy na warstwę sernika, wstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny. Odłożone połówki brzoskwiń osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na galaretce. Połówki brzoskwiń można też położyć na galaretce przed stężeniem, wtedy będą bardziej zatopione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przekładamy do rękawa cukierniczego z cienką końcówką, robimy paseczki i oczka, nacinamy lekko, dodajemy płatki migdałów, jako skrzydełka. Ciasto przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂

19 komentarzy do „CIASTO PSZCZÓŁKA (BEZ PIECZENIA)

  1. czerwonafilizanka

    urocza nazwa:) ciacho fajnie wygląda napewno pyszne no i plus że bez pieczenia

    Odpowiedz
  2. Magdalena Afterweb

    Taką kreatywność na stole uwielbiam. Wygląda niesamowicie dobrze, a po składzie i przepisie wnioskuję, że smauje jeszcze lepiej. Zapiszę sobie Twój przepis i przy następnym spotkaniu rodzinnym czy z przyjaciółmi spróbuję ich zaskoczyć pszczółką.

    Odpowiedz
  3. Monika-smakołyki na diecie

    jest naprawdę słodziutkie, i nie chodzi mi tylko o smak, hihi:)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *