Urocze, pyszne i efektowne ciasto pszczółka idealne na urodziny lub komunię. Na spodzie biszkopty, w środku warstwa kremowego sernika, a na wierzchu domowa bardzo owocowa galaretka brzoskwiniowa i dekoracyjne pszczółki. Ciasto pszczółka to świetny deser dla dzieci i dorosłych, na pewno zachwyci Waszych gości. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(na tortownicę 20 – 24 cm)
(warstwa sernika)
1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny i skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej dokładnie w 60 ml gorącej wody
(galaretka brzoskwiniowa)
1 puszka brzoskwiń w syropie o wadze 820 g (5 połówek odkładamy do dekoracji)
100 ml syropu z brzoskwiń
sok z ½ cytryny
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 30 ml gorącej wody
(dekoracja z pszczółek)
5 połówek brzoskwiń z puszki
6 kostek gorzkiej czekolady
około 10 płatków migdałów
biszkopty do wyłożenia spodu
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, aby nie było przerw. Twaróg miksujemy mikserem na wolnych obrotach z pozostałymi składnikami (poza żelatyną), do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy sernikowej, mieszamy, dodajemy kolejne 2 łyżki, mieszamy, wlewamy do pozostałej masy sernikowej, miksujemy, przekładamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, w tym celu brzoskwinie blendujemy z syropem i sokiem z cytryny, dodajemy lekko ostudzoną rozpuszczoną żelatynę, miksujemy, wylewamy na warstwę sernika, wstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny. Odłożone połówki brzoskwiń osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na galaretce. Połówki brzoskwiń można też położyć na galaretce przed stężeniem, wtedy będą bardziej zatopione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przekładamy do rękawa cukierniczego z cienką końcówką, robimy paseczki i oczka, nacinamy lekko, dodajemy płatki migdałów, jako skrzydełka. Ciasto przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂
Wygląda przeuroczo 🙂 Muszę znaleźć chwilę i sprawdzić przepis 🙂
urocza nazwa:) ciacho fajnie wygląda napewno pyszne no i plus że bez pieczenia
wygląda wyjątkowo uroczo!
Urocze i śliczne ciasto, że aż szkoda go jeść 🙂
Wygląda świetnie. 🙂
Taką kreatywność na stole uwielbiam. Wygląda niesamowicie dobrze, a po składzie i przepisie wnioskuję, że smauje jeszcze lepiej. Zapiszę sobie Twój przepis i przy następnym spotkaniu rodzinnym czy z przyjaciółmi spróbuję ich zaskoczyć pszczółką.
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
jest naprawdę słodziutkie, i nie chodzi mi tylko o smak, hihi:)
Wow! Wygląda bardzo apetycznie! 🙂 Uwielbiam takie biszkoptowe spody!
Oh very good recipe darling
rewelacyjnie wygląda
Wygląd rewelacyjny i na pewno pyszne 🙂
Pyszne, piękne i urocze ciasto ❤
Prezentuje się obłędnie 🙂
Ale świetnie wygląda to ciasto
Genialny przepis i kreatywne
Świetnie wygląda!
To ciacho tak cieszy oczy, a i na pewno podniebienie 😀
Urocze ciacho 🙂 Słyszałam o nim wcześniej 🙂
Pozdrawiam serdecznie