CHLEB TYGRYSI

przez | 12 kwietnia 2023


Domowy chleb to coś co tygryski lubią najbardziej. Chleb tygrysi to smaczny i prosty chleb na drożdżach z białej mąki z pyszną, chrupiącą, popękaną skórką, przypominającą “tygrysi” wzorek, chociaż mnie wydaje się bardziej podobny do lamparta. Chleb tygrysi pochodzi z Holandii, podobno powstał w latach 70-tych XX wieku. Do jego przygotowania używa się jasnej mąki chlebowej, a skórka zrobiona jest z mąki ryżowej. Domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej, wystarczy kromkę chleba posmarować masłem i nic więcej już nie potrzeba. Gorąco polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
(ciasto na chleb)
400 gramów mąki chlebowej (typ 650 – 750)
7 gramów drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
około 275 ml letniej wody
(ciasto na skórkę)
70 gramów mąki ryżowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
45 ml letniej wody
1 łyżeczka oleju

Przesianą mąkę na chleb mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, dodajemy wodę, mieszamy najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 7 – 8 minut (rękami 10 – 12 minut). Wkładamy do miski wysmarowanej lekko olejem, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, formujemy prostokąt i zawijamy, czyli chwytamy jeden róg i zawijamy go do środka. Potem chwytamy przeciwległy róg i też zawijamy go do środka, następnie trzeci i czwarty róg, formujemy kulę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią lub ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 25 minut. W tym czasie w miseczce mieszamy łyżką składniki na skórkę, aby uzyskać konsystencję pasty, przykrywamy folią, odstawiamy na 5 minut, następnie smarujemy wierzch chleba i boki, przy użyciu silikonowej szpatułki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 – 30 minut, wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego 🙂
Piekłam ten chleb trzy razy i za każdym razem wychodzi trochę inny efekt, skórka inaczej pęka i wygląda ciekawie 🙂

16 komentarzy do „CHLEB TYGRYSI

  1. Monika-smakołyki na diecie

    Pięknie Ci się udał ten chlebek, ja pieczenie chleba tygrysiego mam jeszcze przed sobą;)

    Odpowiedz
  2. Marta

    Zdecydowanie będziemy testować. 🙂 Opis brzmi arcysmakowicie, pieczenie domowego chleba praktykujemy od wielu lat, ale takiego przepisu jeszcze nie próbowaliśmy!

    Odpowiedz
  3. Iwona

    Kiedyś zdecydowałam się na bułki tygrysie i wiem, że ten interesujący wygląd to zasługa mąki ryżowej. Pora na chlebek 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *