GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z RYŻEM I PIECZARKAMI

przez | 14 marca 2023


Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami świetnie smakują, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż klasyczne gołąbki. Gołąbki, czyli kultowe danie, ale w trochę innej wersji, bo z kapusty pekińskiej, do tego bardzo smaczne nadzienie bezmięsne z ryżu i pieczarek. Całość uzupełnia pyszny sos pomidorowy. Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami, to świetny pomysł na obiad, można je podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Kupując kapustę pekińską najlepiej wybrać jak największą, aby miała duże liście. Pierwszy raz zrobiłam gołąbki z kapusty pekińskiej, ale na pewno będę do nich wracać. Gołąbki z kapusty pekińskiej są trochę mniejsze, niż tradycyjne, ale według mnie wyglądają bardzo apetycznie. Koniecznie do spróbowania, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 duża kapusta pekińska
1/2 cebuli drobno pokrojonej
300 g pieczarek bardzo drobno pokrojonych
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tymianku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ryżu
sól i pieprz
około 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
(sos)
25 g masła
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier (opcjonalnie)

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez 5 – 6 minut, aby odparować wodę, dodajemy czosnek, tymianek, smażymy przez około 2 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy dokładnie z ryżem. Z kapusty odkrawamy dolną część, aby liście były luzem (małe liście ze środka wykorzystujemy, np. do sałatki), myjemy, liście wkładamy partiami do wrzącej lekko posolonej wody i obgotowujemy przez około 2 minuty, wyjmujemy ostrożnie, aby ich nie porwać, przekładamy na deskę lub duży talerz. Zewnętrzne liście układamy na dnie szerokiego rondla lub głębokiej patelni. Na każdy z pozostałych liści w dolnej części nakładamy łyżkę farszu, zawijamy brzeg, przykrywając nadzienie, następnie boczne brzegi zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Układamy blisko jeden obok drugiego w naczyniu wyłożonych liśćmi. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 – 25 minut (sprawdzamy czy kapusta jest miękka). Przygotowujemy sos. W małym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, wlewamy wywar z gołąbków, zagotowujemy, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Gołąbki podajemy polane sosem. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z RYŻEM I PIECZARKAMI

  1. Monika-smakołyki na diecie

    okazuje się,że pyszne gołąbki nie muszą być tylko z mięsem. Bardzo ciekawa propozycja Kochana:)

    Odpowiedz
  2. Kinga

    Uwielbiam gołąbki, ale takich z kapusty pekińskiej jeszcze nie jadłam. Musze koniecznie spróbować:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *