ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM

przez | 21 lutego 2023


Kultowe zapiekanki z pieczarkami i serem, znane i lubiane od wielu lat. Warto przypomnieć sobie ten niezapomniany smak. Kilka prostych składników, kilka minut w piekarniku i można się delektować ich smakiem. Zapiekanki z pieczarkami i serem to wersja bezmięsna, ale jeśli macie ochotę możecie dodać trochę pokrojonej szynki. Zapiekanki najczęściej robi się z bagietki lub bułki, ja tym razem wykorzystałam grube kromki wiejskiego chleba na zakwasie i też wyszły pyszne. Do posmarowania pieczywa można użyć zwykłego masła lub masła czosnkowego, które dodaje więcej smaku i aromatu. Zapiekanki fajnie smakują z keczupem lub majonezem, albo sosem tysiąca wysp. Wierzch można też posypać świeżymi ziołami. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 duże kromki chleba na zakwasie
150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 cebula drobno pokrojona
około 1,5 łyżki masła
szczypta tymianku
sól i pieprz
50 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
Dodatki: ketchup, świeże zioła

Na patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki masła, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy tymianek, smażymy przez minutę, doprawiamy solą i pieprzem. Chleb smarujemy pozostałym masłem od brzegu do brzegu (ewentualnie masłem czosnkowego), układamy pieczarki, posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (na górną półkę), pieczemy przez około 5 – 6 minut, aby ser się rozpuścił. Podajemy od razu gorące z dodatkami. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *