TARTA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI (BUKIET RÓŻ)

przez | 13 lutego 2023

Urocza tarta z budyniem i jabłkami w kształcie róż. Na spodzie kruche ciasto, warstwa kwaskowego dżemu, kremowy budyń waniliowy, a na wierzchu piękne róże z plasterków jabłek. Tarta z budyniem i jabłkami to prawdziwa uczta dla zmysłów, pasuje na Walentynki, Dzień Matki lub inne okazje. Ja przygotowałam tartę na rocznicę ślubu przyjaciół i była czarującą ozdobą stołu. Tarta z budyniem i jabłkami w formie bukietu róż nie jest trudna do zrobienia, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Myślę, że jej zjawiskowy wygląd i wyborny smak rekompensują wysiłek. Tartę najlepiej przygotować w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej było ją wyjąć z formy. Jeśli używanie budyniu z cukrem, to raczej nie trzeba go dosładzać, ja wykorzystałam budyń bez cukru, dzięki temu sama decyduję do ilości dodanego cukru. Warstwa dżemu jest opcjonalna, możecie pominąć, jeśli wolicie mniej składników. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 24 cm):
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
20 g cukru pudru
135 g zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
(budyń)
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
850 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
(bukiet róż)
4 duże twarde jabłka z czerwoną skórką
3 szklanki wody
sok z 2 cytryn
200 g cukru

3 łyżki gęstego kwaskowego dżemu

Do przesianej mąki dodajemy cukier, mieszamy, (ja robię ciasto w malakserze), dodajemy zimne masło w małych kawałkach (najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 850 ml mleka zamiast 1 litra i dodając do mleka masło, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 25 – 30 minut, aż będzie rumiane, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W celu przygotowania róż w garnku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na około 2 mm plasterki (najlepiej użyć mandoliny), wkładamy do garnka z syropem, gotujemy przez około 1 – 2 minuty (zależy od gatunku jabłek), wyjmujemy plasterek i sprawdzamy, czy jest elastyczny, ale nie może się rozpadać, odcedzamy dokładnie na sitku, odstawiamy do ostygnięcia. Spód ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu, na wierzchu nakładamy budyń, wyrównujemy powierzchnię. Plasterki jabłek układamy po 6 plasterków jeden za drugim, tak aby na siebie zachodziły, następnie je zwijamy formując róże, układamy na warstwie budyniu, wciskając je, aby zachowały kształt i nie rozwijały się podczas krojenia. Tartę podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, wyjmując na pół godziny przed podaniem. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂
Tarta inspirowana przepisem z bloga moje wypieki

22 komentarze do „TARTA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI (BUKIET RÓŻ)

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ta tarta wygląda cudownie! Aż szkoda by było ją zjeść 🙂
    Swoją drogą musi smakować cudownie, bardzo apetyczny wpis i zdjęcia!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Mel

    Mega to wygląda, szacun za takie zdjęcie, kradnę i lecę zrobić takie same lub podobne 🙂

    Odpowiedz
  3. Monika Olga

    Wow! Ale pięknie się prezentuje!
    Tarty lubimy, więc i tę na pewno zrobię, ale obawiam się, że moja tarka nie będzie tak piękna…
    Próbę jednak podejmę 🙂

    Odpowiedz
  4. Monika-smakołyki na diecie

    Madziu ależ się napracowałaś, ale efekt jest naprawdę imponujący. Idealny deser na prezent:)

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *