To jeden z najprostszych i smacznych przepisów na śledzie. Śledzie z jabłkiem i cebulą w oleju to klasyka, która się nigdy nie znudzi, pomimo prostych składników, może to dlatego, że smak ostrzejszej cebuli łagodzi jabłko i w efekcie całość jest świetnie skomponowana. Śledzie z jabłkiem i cebulą powinny po zrobienia trafić na co najmniej jeden dzień do lodówki, aby się dobrze przegryzły. Mam sentyment do tych śledzi, bo pamiętam je z rodzinnego domu, jako ulubioną przekąskę mojego taty w okresie postu i świąt Bożego Narodzenia. Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale może po prostu trzeba do nich dorosnąć. Śledzie z jabłkiem i cebulą, mega proste, bardzo smaczne, pasują na świąteczny stół, albo na okres postu przed świętami, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
300 g płatów śledzi solonych
1 jabłko obrane, pokrojone w małą kostkę
1 cebula obrana, pokrojona w małą kostkę
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki oleju (lub trochę więcej)
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Śledzie moczymy przez kilka godzina w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem pół na pół (2 – 3 razy zmieniamy wodę), osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 – 3 cm kawałki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cebulą. W szklanym słoiku układamy na przemian warstwę jabłek z cebulą i warstwę śledzi, zalewamy olejem, tak aby pokrył składniki, zakręcamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Podajemy posypane natką pietruszki i doprawione świeżo zmielonym pieprzem, smacznego 🙂
Uwielbiam śledzie w każdej postaci 😉
Bardzo lubię śledzie
jeszcze tak śledzia nie przygotowywałam , ale zapowiada się pysznie:)
Ja wolę śledzie marynowane i takie kupuję, mam nawet sprawdzoną lokalną firmę. Za chwilę zabieram się za przygotowanie swojego pomysłu na śledzie, by jeszcze na blog wrzucić przed świętami.
Dziękuję za ten przepis! Śledzie lubimy, ale już trochę nudno nam, gdy jemy ciągle śledzie po żydowsku 🙂
Może być pyszne, uwielbiam śledzie pod każdą postacią!
Proste a jakie pyszne, a ja śledzie uwielbiam 🙂
Pozdrawiam serdecznie