ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ

przez | 16 grudnia 2022


To jeden z najprostszych i smacznych przepisów na śledzie. Śledzie z jabłkiem i cebulą w oleju to klasyka, która się nigdy nie znudzi, pomimo prostych składników, może to dlatego, że smak ostrzejszej cebuli łagodzi jabłko i w efekcie całość jest świetnie skomponowana. Śledzie z jabłkiem i cebulą powinny po zrobienia trafić na co najmniej jeden dzień do lodówki, aby się dobrze przegryzły. Mam sentyment do tych śledzi, bo pamiętam je z rodzinnego domu, jako ulubioną przekąskę mojego taty w okresie postu i świąt Bożego Narodzenia. Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale może po prostu trzeba do nich dorosnąć. Śledzie z jabłkiem i cebulą, mega proste, bardzo smaczne, pasują na świąteczny stół, albo na okres postu przed świętami, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
300 g płatów śledzi solonych
1 jabłko obrane, pokrojone w małą kostkę
1 cebula obrana, pokrojona w małą kostkę
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki oleju (lub trochę więcej)
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki

Śledzie moczymy przez kilka godzina w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem pół na pół (2 – 3 razy zmieniamy wodę), osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 – 3 cm kawałki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cebulą. W szklanym słoiku układamy na przemian warstwę jabłek z cebulą i warstwę śledzi, zalewamy olejem, tak aby pokrył składniki, zakręcamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Podajemy posypane natką pietruszki i doprawione świeżo zmielonym pieprzem, smacznego 🙂

7 komentarzy do „ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ

  1. Patrycja Reszko

    Ja wolę śledzie marynowane i takie kupuję, mam nawet sprawdzoną lokalną firmę. Za chwilę zabieram się za przygotowanie swojego pomysłu na śledzie, by jeszcze na blog wrzucić przed świętami.

    Odpowiedz

Skomentuj Monika-smakołyki na diecie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *