Leczo, czyli proste i smaczne danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni węgierskiej. Podstawowy przepis oparty na cebuli, papryce i kiełbasie często modyfikuję dodając różne warzywa, które akurat mam pod ręką. Tym razem leczo wzbogaciłam o cukinię, natomiast nie dałam kiełbasy. Smaku i aromatu leczo wegetariańskiemu dodają czosnek, słodka papryka w proszku, ale wędzona oraz oregano. To danie uniwersalne, które pasuje do ryżu lub pieczywa, albo kaszy. Oczywiście jeśli macie ochotę, to możecie dodać kawałek kiełbasy. Polecam serdecznie na obiad lub kolację 🙂
Przepis:
2 cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku drobno posiekane
3 papryki (żółta, czerwona, zielona) pokrojone w dużą kostkę
1 łyżka słodkiej papryki w proszku (wędzonej)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub według gustu)
1 łyżeczka oregano
2 małe zielone cukinie pokrojone w kostkę
400 – 500 g przecieru pomidorowego (passaty)
2 łyżki oleju
1/4 szklanki bulionu warzywnego lub ciepłej wody
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę lekko solimy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy cukinię i paprykę, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy czosnek, oregano i paprykę w proszku, mieszamy, smażymy przez minutę, wlewamy bulion lub wodę oraz przecier pomidorowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Podajemy gorące, smacznego 🙂
Często robię warzywne leczo z cukinii. Uwielbiam.,
kocham każdą wersję leczo!
Pyszności. Kolory zachęcają do zjedzenia.
Leczo chyba nigdy mi się nie znudzi. Lubię zarówno tradycyjne jak i wege. 🙂
Uwielbiam wegetariańskie leczo! Dzięki za super pomysł na kolacje 🙂
Dawno już nie jadłam cukinii 🙂
Pięnie kolorowe i smakowite oraz zdrowe danie:)
leczo lubię pod każdą postacią
Robię taki sam, ale cebule zamieniam na por 🙂 jest delikatniejszy na nasze żołądki.
To jest takie danie, że o każdej porze roku mi smakuje, czy zimą czy latem:)
Często robię, chociaż nie z cukinia 🙂
Pysznosci, idealne danie dla mnie. I te kolory!