WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

przez | 27 listopada 2022


Węgierska zupa gulaszowa, smaczna, rozgrzewająca, pikantna i pożywna. Tradycyjnie węgierska zupa gulaszowa zawierała mięso, paprykę, cebulę i smalec, często z dodatkiem ziemniaków lub klusek. Nazwa gulyásleves lub krócej gulyás oznacza pasterza bydła, bo właśnie od pasterzy pochodzi ta potrawa. Pasterze często przygotowywali zupę gulaszową w kociołkach nad ogniskiem, stąd pochodzi inna nazwa bográcsgulyás (bogrács – z węgierskiego kociołek), a po polsku bogracz. Tak więc bogracz to nic innego jak zupa gulaszowa, tyle, że przyrządzana w kociołku. Od tamtych czasów zupa gulaszowa zyskała światową popularność i obecnie istnieje wiele wersji tej zupy, to jest przepis zbliżony do klasycznego, chociaż zamiast smalcu użyłam oleju. Zupę można odgrzać następnego dnia, będzie jeszcze lepsza. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gramów mięsa wołowego (np. antrykot, rostbef, łata)
4 łyżki oleju
2 cebule pokrojone w piórka
2 marchewki pokrojone w małą kostkę
1 pietruszka pokrojona w małą kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 pomidor bez skórki pokrojony w małą kostkę
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej według gustu)
2 liście laurowe
sól i pieprz
1 litr bulionu (najlepiej wołowego)
3 ziemniaki pokrojone w kostkę

Mięso kroimy w około 1,5 cm kostkę. W garnku na małym ogniu podgrzewamy bulion, aby lekko pyrkał (jak rosół), na patelni mocno rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wkładamy mięso, smażymy mieszając przez kilka minut, aż lekko zbrązowieje, przekładamy mięso do bulionu, czekamy 2 – 3 minuty, aż pozostały na patelni tłuszcz trochę przestygnie, wsypujemy paprykę w proszku i kminek, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem (jeśli wrzucicie sproszkowaną paprykę na bardzo gorący tłuszcz, to się przypali i będzie gorzka). Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju, dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy listki laurowe, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, dodajemy ziemniaki, przykrywamy, gotujemy przez 20 minut, dodajemy pomidora, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypaną natką pietruszki, smacznego 🙂

11 komentarzy do „WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

    1. Magda Autor wpisu

      Oczywiście, ostrą paprykę można pominąć lub dać szczyptę, według gustu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Monika-smakołyki na diecie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *