PASZTET PIECZARKOWY DO SMAROWANIA

przez | 25 listopada 2022


Niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny pasztet pieczarkowy do smarowania. Zawiera składniki, które bez trudu można kupić w każdym sklepie, świetnie pasuje do świeżego pieczywa, z dodatkiem natki pietruszki, pomidora lub ogórkiem kiszonym. Pasztet pieczarkowy do smarowania to łatwy sposób na urozmaicenie kanapek. Pasuje idealnie, szczególnie dla osób, które nie jedzą lub ograniczają mięso. Pasztet zagęszczony ziemniakiem ma kremową konsystencję, a jednocześnie nie jest ciężki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g pieczarek drobno pokrojonych
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 mały ugotowany ziemniak
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy pieczarki i cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek i tymianek, smażymy przez minutę. Blendujemy z ziemniakiem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „PASZTET PIECZARKOWY DO SMAROWANIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *