Tacos birria to bardzo smaczne i kolorowe danie. Birria to potrawa meksykańska pochodząca z miasta Guadlajara położonego we wschodniej części Meksyku. W mieście istnieje mnóstwo tzw. Birrierias, czyli lokali wyspecjalizowanych właśnie w tym daniu. To trochę jak meksykański gulasz najczęściej przygotowuje się z kawałków jagnięciny, baraniny lub wołowiny, chociaż obecnie często miesza się ze sobą różne rodzaje czerwonego mięsa. Najpierw mięso marynuje się w aromatycznych przyprawach, wymieszanych z sosem z suszonych papryk i pomidorów, a później dusi lub piecze przez kilka godzin. Podaję nazwy papryk używanych w Meksyku, ale można je zastąpić innymi paprykami dostępnymi w Polsce, najlepiej suszonymi. Birria najczęściej podawana jest na plackach tortilii w formie tacos, posypana posiekaną cebulą, kolendrą i skropiona sokiem z limonki. Danie nie jest bardzo pikantne, a towarzyszą mu osobno serwowane ostre sosy, aby każdy mógł doprawić po swojemu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1,5 kg czerwonego mięsa na gulasz (wołowina, jagnięcina) w trzech, czterech kawałkach
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (o wadze 400 gr)
1 mała cebula pokrojona w piórka
4 suszone łagodne papryki, np. guajillo
1 ostra suszona papryka, np. chipotle
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
szczypta cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
2 łyżki soku z limonki
1 – 2 szklanki wody
Dodatki: małe tortille, posiekana cebula, kolendra, sok z limonki, ewentualnie kawałki pomidorów, awokado
Papryki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na pół godziny, aby zmiękły. Usuwamy ogonki, kroimy na kawałki, usuwamy pestki i białe błony, przekładamy do blendera. Dodajemy cebulę, pomidory, czosnek, przyprawy (oprócz liści laurowych) i sok z limonki, miksujemy, nacieramy mięso, wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc. Wyjmujemy z lodówki, wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, szczelnie przykrywamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 4 godziny (mięso powinno się rozpadać), w połowie czasu w razie potrzeby dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Smacznego 🙂
Piękne danie, wygląda niezwykle smakowicie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Muszę spróbować i zrobić. Lubię wołowinę, już wyobrażam sobie jakie to danie jest smaczne.
Doskonała i pyszna wolanina <3
Ale mi narobiłaś smaku na wieczór 🙂
Mięsożercy powinni byc tym przepisem zachwyceni
Aż mi zapachniało przez ekran to danie, tak aromatycznie się zapowiada:)
Jedno z dość ciekawych i interesujących potraw kuchni meksykańskiej. Twoje danie wygląda znakomicie i przepysznie 😉 <3
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Patryk
Wygląda pysznie 🙂
danie rewelacyjne zdecydowanie moje smaki
Ale pychota!