Niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny pasztet pieczarkowy do smarowania. Zawiera składniki, które bez trudu można kupić w każdym sklepie, świetnie pasuje do świeżego pieczywa, z dodatkiem natki pietruszki, pomidora lub ogórkiem kiszonym. Pasztet pieczarkowy do smarowania to łatwy sposób na urozmaicenie kanapek. Pasuje idealnie, szczególnie dla osób, które nie jedzą lub ograniczają mięso. Pasztet zagęszczony ziemniakiem ma kremową konsystencję, a jednocześnie nie jest ciężki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g pieczarek drobno pokrojonych
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 mały ugotowany ziemniak
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy pieczarki i cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek i tymianek, smażymy przez minutę. Blendujemy z ziemniakiem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego 🙂
Ale smakowicie wyglądają te kanapeczki 🙂
Nigdy nie jadłam pasztetu z pieczarek, chętnie bym spróbowała 🙂
Mniam, koniecznie będę musiała zrobić.
Takie wersji pasztetu jeszcze nie próbowałam, ale czuję się zachęcona 🙂
to cos dla mnie zdecydowanie
super pomysł, jeszcze takiego nie robiłam pasztetu. a uwielbiam pieczarki:)
Znalazłam u Ciebie kolejną inspirację 🙂
Dzięki!
Świetny przepis!
Muszę zrobić, uwielbiam takie pasty na chlebek 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Taka pasta to zdrowa alternatywa dla chemicznych wędlin ze sklepu :))
Serdeczności
Pasztet bardzo smakowicie wygląda. Także łatwy i szybki do przyrządzenia 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie kolejnych przygód kulinarnych,
Patryk
do wypróbowania
Robiłam już pasztet z pieczarek, ale takiej typowej pasty jeszcze nie próbowałam. Może wypróbuję teraz na święta.
Pozdrawiam!
Doskonały pasztet. Mozna podać na świąteczny stół 🙂