NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

przez | 13 listopada 2022


Proste naleśniki z prażonymi jabłkami, pasują na śniadanie, deser lub podwieczorek. Pysznie smakują i pięknie pachną jabłkami i cynamonem. Naleśniki to zawsze dobry pomysł, a nadzienie z prażonych jabłek z cynamonem trochę przypomina szarlotkę. Nadzienie słodzę miodem, ale można dodać też cukier. Naleśniki można posypać cukrem pudrem, podać z jogurtem lub śmietaną albo sosem czekoladowym. Naleśniki z jabłkami to prosty i bardzo smaczny sposób na umilenie dnia, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(naleśniki)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła
(nadzienie)
1 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 – 2 łyżeczki cynamonu

Na naleśniki miksujemy blenderem lub mikserem mleko, mąkę, jajka, sól i wodę. Odstawiamy na pół godziny, dodajemy masło, miksujemy. Rozgrzewamy patelnię teflonową o średnicy 20 cm smarujemy odrobiną masła, wlewamy małą łyżkę wazową ciasta i kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto cienką warstwą po całej patelni. Po około 30 sekundach, gdy powierzchnia zrobi się kremowa, a brzegi lekko zaczną odstawać, naleśnik przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu, przekładamy na talerz i smażymy wszystkie naleśniki. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy masło, przykrywamy, smażymy przez około 10 minut, dodajemy miód i cynamon, mieszamy. Na naleśniki nakładamy jabłka, składamy na pół i pół lub w rulon. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem, smacznego 🙂

17 komentarzy do „NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo podobnie robię nadzienie do naleśników, lecz jabłka zawsze kroję w małą kostkę i smażę je na oleju rzepakowym z dodatkiem cynamonu i cukru. Twoje naleśniki także wyglądają wybornie i znakomicie 😉

    Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego oraz ozytywnego dnia,
    Patryk

    Odpowiedz
  2. Adrasteja

    Uwielbiam naleśniki w każdej postaci. Nieważne czy dodatki są słone czy słodkie.
    Jabłka kojarzą mi się z jesienią, więc idealnie teraz by się sprawdziły.
    Ja jeszcze tym cynamonem posypałabym na wierzch. Ale wiadomo. Wszystko to kwestia preferencji 🙂
    Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  3. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wyglądają przepysznie 🙂 Jestem wielką fanką naleśników, po prostu uwielbiam je pod każdą postacią i ze wszystkimi dodatkami ^^
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  4. Urocznica

    Pysznie, czasem i u mnie pojawia się podobne danie. I wczoraj u mnie były naleśniki, ale z twarogiem na słodko oraz konfiturą malinową od babci męża. 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Urocznica Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *