SAŁATKA WARSTWOWA MIMOZA Z TUŃCZYKIEM

przez | 16 października 2022


Sałatka warstwowa mimoza jest bardzo dekoracyjna i smaczna. Swoją nazwę zawdzięcza kolorom na wierzchniej warstwie, czyli białemu i żółtemu, które uzyskujemy z gotowanych jajek, a w połączeniu z zielonymi gałązkami natki przypominają kwiaty mimozy. Sałatka warstwowa mimoza z tuńczykiem jest prosta do zrobienia, a jednocześnie bardzo ładnie się prezentuje. Zawiera składniki, które mamy w naszej kuchni lub znajdziemy bez problemu w najbliższym sklepie. Oprócz jajek i tuńczyka także ziemniaki, marchewkę i ser żółty. Można ją podać na pyszną kolację lub na świąteczny stół. Niestety zdjęcia nie oddają w pełni dekoracyjnego wyglądu tej sałatki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
3 średnie ugotowane ziemniaki
3 średnie ugotowane marchewki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
125 gr żółtego sera
4 jajka ugotowane na twardo
6 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz
gałązki natki pietruszki

Ziemniaki, marchew, ser i jajka (osobno białko i żółtko) ścieramy na tarce o dużych oczkach na osobne talerzyki. Majonez mieszamy z jogurtem (powstały sos można doprawić odrobiną ostrej papryki w proszku). Na dnie szklanego naczynia układamy ziemniaki, następnie odsączonego, rozdrobnionego widelcem tuńczyka wymieszanego z 2 łyżkami sosu majonezowego, następnie marchewkę wymieszaną z 2 łyżkami sosu, następnie ser wymieszany z 2 łyżkami sosu. Każdą warstwę można doprawić lekko solą i pieprzem. Wierzch posypujemy białkiem wymieszanym z 2 łyżkami sosu majonezowego, układamy 2 – 3 gałązki natki, posypujemy żółtkiem, tworząc kwiaty mimozy. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „SAŁATKA WARSTWOWA MIMOZA Z TUŃCZYKIEM

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *