Kolorowa, zdrowa, bardzo smaczna i pożywna sałatka makaronowa to proste i uniwersalne danie. Sałatkę makaronową z tuńczykiem i fetą można podać na lekki obiad, sycącą kolację lub zabrać do pracy zamiast kanapek. Sałatka daje też możliwość pokombinowania ze składnikami, można tuńczyka zastąpić szynką lub kurczakiem, dodać paprykę lub świeże zioła. Sałatka makaronowa z tuńczykiem na pewno świetnie wygląda i bardzo dobrze smakuje, mogłabym ją jeść na okrągło, gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 gr makaronu
1 puszka tuńczyka (odsączonego)
100 gr pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
100 gr czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w paski
1 ogórek pokrojony w kostkę (bez pestek)
1/2 małej czerwonej cebuli pokrojona w małą kostkę
75 gr sera feta w małych kawałkach żółtego sera – pół małej kostki
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
natka pietruszki lub kolendra
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, wkładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. 3 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami, skrapiamy sałatkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂
z powodzeniem może zastąpić obiad!
pyszna, sycąca i kolorowa czyli sałatka idealna. W ogóle uważam,że sałatka jest idealnym daniem:)
Bardzo pięknie wygląda ta sałatka. Z miłą chęcią zrobiłbym sobie ją na kolację lub na II śniadanie jako przekąska do pracy 😉
Gorąco pozdrawiam i życzę Tobie miłego oraz przesympatycznego dnia,
Patryk
Pyszna i bardzo pożywna sałatka ❤️
Uwielbiam takie smaki
Od czasu do czasu przyrządzam taką sałatkę 🙂
O, jak ja lubię takie sałatki ☺️
Taka sałatka to wymarzony obiad! Szybki, lekki i smaczny!
Mega sałatka Ci wyszła 🙂 Bardzo smacznie się prezentuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie