Niezwykle smaczne ciasto na kruchym cieście, z warstwą soczystych, kwaskowych śliwek, aksamitnym waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką na wierzchu. To ciasto ze śliwkami i budyniem smakuje po prostu rewelacyjnie. Myślę, że to będzie mój numer 1 w tym sezonie na śliwki. Wszystkie warstwy smakują wyjątkowo, a całość komponuje się fantastycznie. Niedawno robiłam podobną wersję szarlotki i też smakowała rewelacyjnie, a kruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest chyba nawet lepsze. Trudno się oprzeć, a na jednym kawałku trudno się zatrzymać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
na formę 20 na 20 cm
(kruche ciasto)
300 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 gr cukru pudru
150 gr zimnego masła
1 żółtko
1 – 2 łyżki śmietany
1 łyżka bułki tartej
(budyń waniliowy)
1 opakowanie budyniu waniliowego
450 ml mleka
1 – 2 łyżki cukru
400 gr dojrzałych śliwek pokrojonych na ćwiartki, bez pestek
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach i zagniatamy, żeby powstały duże grudki (ja używam do przygotowania ciasta malaksera, co ułatwia pracę). Do masy dodajemy żółtko i śmietanę, zagniatamy do powstania ciasta, odcinamy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy na kawałku papieru do pieczenia na wielkość foremki, układamy na dnie na papierze, nakłuwamy widelcem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Folią owijamy pozostałą 1/3 ciasta i też wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 450 ml mleka zamiast 500 ml, gotujemy, aż będzie gęsty, jeśli budyń jest bez cukru do dodajemy łyżkę lub dwie, według gustu, odstawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy, posypujemy bułką tartą (żeby wchłonęła ewentualny nadmiar płynu), układamy śliwki rozcięciem do góry ciasno jedna koło drugiej, posypujemy cynamonem, następnie nakładamy budyń, wyrównujemy powierzchnię, odłożoną 1/3 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na warstwę budyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
lubię takie ciasta!
ale kusisz moja Droga:) uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami:)
Skuszona ładnym zdjęciem ciasta i ciekawym połączeniem budynku ze śliwkami zrobiłam ciasto wg przepisu i niestety nie jest za, dobre. Ciasto wyszło twarde, bez smaku. Śliwki i budyń z kruszonką są zjadliwe, choć dałabym więcej cukru, natomiast ciasto na spodzie to dramat. Miało być smacznie, wyszło nijak. Szkoda.
No cóż nie każdemu musi smakować, ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, np. dwie łyżki cukru w budyniu, to tyle ile podaje instrukcja na opakowaniu. Jeśli chodzi o kruche ciasto, to najczęściej zbyt długie zagniatanie powoduje, że jest twarde.
Pozdrawiam,
M
Przepysznie wygląda 😀 Zjadła bym na podwieczorek 😉
Śliczne to ciacho, jak malowane
Z pewnością jest pyszne
Dawno nie jadłam już żadnego ciacha z śliwkami. Ale mi apetytu narobiłaś 🙂
Ja uwielbiam i robiłam niedawno!
Jeszcze takiego ciasta nie robiłem. Z miłą chęcią je wypróbuję. Bardzo lubię kruche ciasta z owocami – są wspaniałe i przepyszne 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego oraz pozytywnego dnia
Patryk
Ja bardzo lubię takie ciasta, Twoje prezentuje się cudnie ❤️
Pyszne ciasto