SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MARCHEWKĄ, GRUSZKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

przez | 21 września 2022


Sałatka z kapusty pekińskiej, świetna w smaku, prosta do zrobienia. Idealna w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujemy większej dawki witamin. Zawiera składniki, które są zazwyczaj mamy pod ręką lub można je kupić w najbliższym sklepie. Sałatkę z kapusty pekińskiej można podać do obiadu, pasuje do mięsa lub ryby, albo pochrupać w ciągu dnia, czy na kolację. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 średnia kapusta pekińska cienko poszatkowana
1 średnia marchewka starta na tarce o dużych oczkach
1 duża dojrzała gruszka pokrojona w małą kostkę
3 średnie ogórki kiszone
1/2 średniej cebuli pokrojonej drobno
1 puszka kukurydzy
1 – 2 łyżki suszonym pestek dyni
sok z 1/2 cytryny
(sos)
2 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz

Cebulę wkładamy do miski, dodajemy sok z 1/2 cytryny i szczyptę soli, mieszamy odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kapustę, doprawiamy lekko solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy do sałatki, mieszamy, przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MARCHEWKĄ, GRUSZKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

  1. Książkowy Las Anki

    Ależ dziwnie 🙂 połączenie gruszki z marchewką już konsumowałam, ale z ogórkiem kiszonym??
    Chętnie wypróbuję, szczególnie że ogórasy lubię pod każdą postacią.

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *