JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

przez | 22 września 2022


Jabłka w cieście francuskim to pyszny i prosty deser, a jednocześnie efektowny. Lubię jabłka zawinięte w ciasto francuskie, ale tym razem przygotowałam je inaczej, dzięki czemu bardzo ładnie się prezentują. Najlepiej smakują na ciepło od razu po upieczeniu, można je podać w towarzystwie gałki ulubionych lodów, albo odrobiny bitej śmietany. Jabłka w cieście francuskim to świetny pomysł na deser, podwieczorek lub śniadanie. Chrupiące ciasto i mięciutkie jabłka z odrobiną dżemu idealnie do siebie pasują. Myślę, że jesienią i zimą jabłka to najlepsze owoce ze względu na łatwość przechowywania i oczywiście walory smakowe i zdrowotne. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego (o wadze około 300 gr)
6 łyżeczek dżemu (użyłam jabłkowego)
Nadzienie:
2,5 jabłka
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 szklanki wody

żółtko do posmarowania

Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na cienkie plasterki grubości około 2 mm, wkładamy do małego rondelka z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (jabłka powinny być zanurzone w wodzie), zagotowujemy, wyłączamy ogień, czekamy 1 – 2 minuty, żeby jabłka stały się elastyczne, odcedzamy jabłka, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ze skrawków ciasta możemy wyciąć ogonki i doczepić do kółek). Na środku każdego kółka rozsmarowujemy łyżeczkę dżemu, zostawiając pusty około 1 cm brzeg, układamy plasterki jabłka, na spodzie większe, na środku mniejsze. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, podajemy ciepłe, smacznego 🙂

12 komentarzy do „JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *