Łosoś pieczony z warzywami, to danie bardzo smaczne, proste, zdrowe i kolorowe. Do łososia pasują różne warzywa, albo sezonowe, albo takie jakie mamy akurat w domu. Często przygotowuję łososia w ten sposób, bo nie wymaga dużo wysiłku i wszystkim smakuje. To łatwe danie jednogarnkowe, a jednocześnie efektowne. Tym razem to łosoś pieczony z ziemniakami, cebulą, marchewką i brokułami. Do tego proste przyprawy, trochę czosnku, ziół prowansalskich i sok z cytryny. Łosoś pieczony z warzywami, to fajny sposób na podanie tej pysznej ryby, pasuje na obiad lub na kolację, gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 gr filetu z łososia podzielonego na 4 części
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie półplasterki
2 marchewki obrane i pokrojone w cienkie półplasterki
1 mała cebula obrana i pokrojona w piórka
1/2 małego brokuła podzielonego ma różyczki
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
5 łyżek oliwy
Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, oliwę i przyprawy, mieszamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut, w połowie czasu mieszamy. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy łososia, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 15 – 25 minut (zależy od grubości ryby). Podajemy od razu z plasterkami cytryny. Smacznego 🙂
Wyśmienity sposób przyrządzenia ryby. Taką rybę to bym z chęcią zjadł 🙂 Masz przewspaniałe pomysły na takie pyszne dania 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia,
Patryk
Ciekawy pomysł na łososia, super przepis! 😉
Pyszne i zdrowe danie z rybką, super wartościowy przepis:)
Cudowne, zdrowe i kolorowe jedzonko 🙂
Pozdrawiam serdecznie
super danie
Zapiekanki są świetne na zimne dni 🙂