ŁOSOŚ Z WARZYWAMI (PIECZONY)

przez | 5 września 2022


Łosoś pieczony z warzywami, to danie bardzo smaczne, proste, zdrowe i kolorowe. Do łososia pasują różne warzywa, albo sezonowe, albo takie jakie mamy akurat w domu. Często przygotowuję łososia w ten sposób, bo nie wymaga dużo wysiłku i wszystkim smakuje. To łatwe danie jednogarnkowe, a jednocześnie efektowne. Tym razem to łosoś pieczony z ziemniakami, cebulą, marchewką i brokułami. Do tego proste przyprawy, trochę czosnku, ziół prowansalskich i sok z cytryny. Łosoś pieczony z warzywami, to fajny sposób na podanie tej pysznej ryby, pasuje na obiad lub na kolację, gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 gr filetu z łososia podzielonego na 4 części
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie półplasterki
2 marchewki obrane i pokrojone w cienkie półplasterki
1 mała cebula obrana i pokrojona w piórka
1/2 małego brokuła podzielonego ma różyczki
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
5 łyżek oliwy

Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, oliwę i przyprawy, mieszamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut, w połowie czasu mieszamy. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy łososia, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 15 – 25 minut (zależy od grubości ryby). Podajemy od razu z plasterkami cytryny. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „ŁOSOŚ Z WARZYWAMI (PIECZONY)

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *