KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

przez | 2 września 2022


Knedle ze śliwkami, czyli klasyczne danie kojarzące się wielu osobom z dzieciństwem. Najbardziej lubię knedle z ciasta twarogowego, bo ciasto jest lekkie i sprężyste, jednocześnie są lżejsze, niż z dodatkiem ziemniaków. Knedle ze śliwkami idealne na rodzinny obiad. Knedle można podać z roztopionym masłem, posypane cukrem z cynamonem lub ze słodką śmietanką, albo jogurtem. Z każdym dodatkiem będą pyszne. Ważne, aby śliwki nie były duże i aby łatwo było wyciągnąć pestkę. Warto spróbować, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(11 – 12 knedli)
250 gramów sera twarogowego
około 150 gramów mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
11 – 12 małych śliwek
sól
Dodatki: stopione masło, cukier, cynamon, śmietana

Ser rozcieramy łyżką lub miksujemy w malakserze na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną (ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności sera) i zagniatamy ciasto (jeśli jest bardzo lepkie dodajemy odrobinę więcej mąki). Dłońmi posypanymi mąką formujemy wałek o średnicy około 4 cm, kroimy na 2,5 cm paski. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły cienki placuszek, na środku układamy śliwkę bez pestki (wyjmujemy pestkę nacinając śliwkę, ale nie do końca, żeby połówki się trzymały razem), zawijamy i dokładnie zlepiamy formując kulkę. Gotujemy knedle w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez około 7 – 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu lub słodką śmietaną. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Skomentuj Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *