Cukinię można faszerować na różne sposoby. Cukinia faszerowana kaszą i warzywami to proste i smaczne danie wegetariańskie, idealne na lekki obiad lub dodatek do obiadu. Jest lekka w smaku, bardzo zdrowa, sprawdzi się, jako posiłek dla osób na diecie. Można użyć kaszy jaką lubicie, ja akurat miałam kaszę jęczmienną perłową. Nadzienie zawiera też cebulę, paprykę czerwoną, marchewkę, przyprawy i trochę tartego sera żółtego. Cukinia faszerowana to jedno z tych dań, w którym wystarczy zmienić lub dodać nowy składnik i mamy od razu nową, ciekawą wersję do wypróbowania. Zielone łódeczki cukinii wypełnione kolorowym farszem ładnie się prezentują i świetnie smakują. Cukinia faszerowana kaszą i warzywami smakuje nie tylko wegetarianom, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie cukinie
50 gr kaszy jęczmiennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula drobno pokrojona
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w małą kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
75 gr tartego żółtego sera
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, marchewkę, czosnek i paprykę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy pozostałe przyprawy, smażymy przez minutę, dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, przykrywamy, gotujemy około 5 minut, dodajemy ugotowaną kaszę i połowę sera, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona oraz część miąższu, pozostawiając około 1/2 cm warstwę cukinii, cukinię skrapiamy w środku oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Do podpieczonym cukinii nakładamy nadzienie, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 5 minut. Wierzch posypujemy serem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 5 – 7 minut, żeby ser się rozpuścił. Podajemy od razu, smacznego 🙂
Nie przepadam za cukinią, ale Twoja wygląda bardzo apetycznie 🙂
Zjadłabym taką cukinię
To coś wspaniałego, co warto wypróbować. Zdrowe i smaczne danie. Bardzo podoba mi się to, jak wiele dań przyrządzasz w dość fantastyczny sposób, komponując różne ciekawe składniki, co dzięki czemu potrawy Twoje wyglądają przepysznie i kolorowo. Jesteś w tym fantastyczna 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia,
Patryk
wygladaja jak zapieksy
lubie takie faszerwowane warzywa
Mam od pewnego czasu fazę na jarskie potrawy i to jest kolejny przykład na to, że można zjeść coś pysznego i sycącego bez mięsa. Pozdrowienia 🙂
ależ dawno robiłam taką pyszną cukinię!
Witam serdecznie ♡
Cudowny przepis, normalnie spadł mi z nieba 🙂 U mnie w ogródku zawsze jest dużo cukinii, aż nie wiadomo co z nią robić 🙂 Dziękuję za podpowiedź, wygląda bardzo apetycznie!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Mniam! ale apetycznie, pełno zdrowia i kolorów na talerzu:)
U nas zazwyczaj jest faszerowana papryka 🙂
Ale smakowicie wyglądają! Muszę wypróbować ten przepis.
Śliczne danie, uwielbiam cukinię pod niemalże każdą postacią 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale w takim wydaniu chyba bym się skusiła 🙂