RYBA PIECZONA W PAPILOTACH

przez | 16 sierpnia 2022


Ryba pieczona w papilotach to bardzo prosty sposób na pyszny obiad. Ryba pieczona w ten sposób jest delikatna, smaczna, zdrowa i soczysta. Pomysł na pieczenie ryby w papilotach pochodzi z kuchni francuskiej. W papilotach można piec różne ryby, np. pstrąg, dorada, okoń morski, zarówno w całości, jak też filety. Mięso ryby jest delikatne, o subtelnym aromacie czosnku i cytryny, a dodatkowo pełno w nim cennych witamin i mikroelementów. Tak przygotowana potrawa to świetna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Najważniejsze, żeby ryba była świeża. Ja lubię ryby pieczone w całości bez tłuszczu, ale jeśli macie ochotę możecie dodać odrobinę masła lub oliwy. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
2 wypatroszone ryby (niezbyt duże)
2 ząbki czosnku
kilka plasterków cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
4 gałązki natki pietruszki
sól i pieprz
papier do pieczenia

Ryby myjemy dokładnie z zewnątrz i w środku. Starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą rybę układamy kawałku papieru (tak dużym, żeby można ją było w niego zawinąć), skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem (także w środku). Do środka każdej ryby wkładamy po jednym przekrojonym ząbku czosnku i plasterku cytryny przekrojonym na pół oraz gałązkę natki pietruszki. Zawijamy w papier, jak cukierek. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, rozwijamy papier i dekorujemy każdą rybę plasterkami cytryny i gałązką natki. Podajemy od razu, np. z pieczywem lub ziemniakami i sałatą. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „RYBA PIECZONA W PAPILOTACH

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.