Ryba pieczona w papilotach to bardzo prosty sposób na pyszny obiad. Ryba pieczona w ten sposób jest delikatna, smaczna, zdrowa i soczysta. Pomysł na pieczenie ryby w papilotach pochodzi z kuchni francuskiej. W papilotach można piec różne ryby, np. pstrąg, dorada, okoń morski, zarówno w całości, jak też filety. Mięso ryby jest delikatne, o subtelnym aromacie czosnku i cytryny, a dodatkowo pełno w nim cennych witamin i mikroelementów. Tak przygotowana potrawa to świetna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Najważniejsze, żeby ryba była świeża. Ja lubię ryby pieczone w całości bez tłuszczu, ale jeśli macie ochotę możecie dodać odrobinę masła lub oliwy. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
2 wypatroszone ryby (niezbyt duże)
2 ząbki czosnku
kilka plasterków cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
4 gałązki natki pietruszki
sól i pieprz
papier do pieczenia
Ryby myjemy dokładnie z zewnątrz i w środku. Starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą rybę układamy kawałku papieru (tak dużym, żeby można ją było w niego zawinąć), skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem (także w środku). Do środka każdej ryby wkładamy po jednym przekrojonym ząbku czosnku i plasterku cytryny przekrojonym na pół oraz gałązkę natki pietruszki. Zawijamy w papier, jak cukierek. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, rozwijamy papier i dekorujemy każdą rybę plasterkami cytryny i gałązką natki. Podajemy od razu, np. z pieczywem lub ziemniakami i sałatą. Smacznego 🙂
Taka rybka to napewno gwarancja pysznego obiadu
Idealna propozycja na obiad 🙂
Zdrowe i smaczne, bardzo lubię rybki 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo apetyczne rybki 🙂
Smacznie, pysznie i zdrowo. Nie wiedziałam, że w taki sposób można zrobić rybę.
Wygląda bardzo smakowicie:)
Nie przepadam za rybą, ale przepis ciekawy. Szybki i prosty sposób na obiad. 😉
To jest najwspanialszy sposób przyrządzenia ryb. Uwielbiam sam w taki sposób piec ryby w piekarniku. I potwierdzam Twoje słowa co do przyrządzonej ryby w ten sposób 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Patryk
Uwielbiam pieczone rybki 🙂