PUDDING Z TAPIOKI

przez | 21 lipca 2022


Pudding z tapioki to idealny deser dla poszukiwaczy nowości w kuchni. Tapioka to coś w rodzaju kaszki otrzymywanej z manioku, sama w sobie nie ma smaku, ale ugotowane kuleczki mają ciekawą strukturę i pasują do deserów. Do gotowania można użyć mleka krowiego lub roślinnego i wzbogacić smak przyprawami, np. cynamonem lub wanilią lub kakao. Do puddingu pasują sezonowe owoce lub frużelina. W sklepach dostępne są małe lub większe kuleczki tapioki, te mniejsze szybciej się ugotują. Pudding z tapioki to niebanalny i smaczny deser dla każdego, warto spróbować 🙂
Przepis:
450 ml mleka (u mnie kokosowe)
2 łyżki tapioki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu

W rondelku z grubym dnem zagotowujemy mleko, dodajemy tapiokę i gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 15 – 20 minut małe kuleczki, duże około 35 – 40 minut, w tym czasie kuleczki powinny stać się całkowicie przezroczyste. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, wanilię i cynamon, mieszamy, przelewamy do małych szklanych naczyń, odstawiamy do ostygnięcia, w tym czasie pudding zgęstnieje. Przed podaniem możemy dodać owoce lub tak jak frużelinę. Smacznego 🙂
Uwaga: przed gotowaniem tapioki warto sprawdzić przepis podany na opakowaniu

16 komentarzy do „PUDDING Z TAPIOKI

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *