PYCHOTKA – CIASTO BEZ PIECZENIA

przez | 14 czerwca 2022


Pychotka, czyli popularne ciasto ale w wersji bez pieczenia (nazywana też Panią Walewską). Pychotka to wyjątkowo smaczne ciasto, które nie wymaga wysiłku. Łatwe do zrobienia ciasto, zawiera warstwy herbatników, pyszny, aksamitny krem czekoladowy z prostych składników, mascarpone i nutelli z odrobiną cynamonu, a dla kontrastu kwaskowe maliny. Pychotka bez pieczenia to ciasto, które podbija kubki smakowe, aż trudno uwierzyć, że zawiera tak mało składników, bo efekt jest naprawdę pyszny. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na małą formę keksową około 26 cm na 11 cm)
około 100 gr herbatników typu petitki
100 gr nutelli w temperaturze pokojowej
250 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cynamonu
około 150 gr malin
kakao do posypania wierzchu

Mascarpone ubijamy mikserem z nutellą i cynamonem do połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, układamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy połowę kremu, układamy połowę malin lekko dociskając, kolejną warstwę herbatników, następnie pozostały krem, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na noc. Wyjmujemy z lodówki, przed podaniem posypujemy kakao i układamy pozostałe maliny. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „PYCHOTKA – CIASTO BEZ PIECZENIA

  1. Justyna Żelaznowska-Łazarz

    O jaki fantastyczny przysmak :)))) już wiem co zrobię jak pokażą sie maliny na bazarku 😀

    Odpowiedz
  2. Monika

    Ależ pyszności! Super pomysł na zestawienie kwaśnych malin z kremem czekoladowym. Idealny deser na narchodzące upały:)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *