Pasta z sardynek z suszonymi pomidorami ma wyrazisty smak, można ją podać ze świeżym pieczywem, tostami lub na plasterkach ogórka. Pasta z sardynek to prosty sposób na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Proste składniki, dające świetny efekt. Do pasty dodałam suszone pomidory, ale mogą też być kapary, albo ogórek konserwowy. Pasta z sardynek z suszonymi pomidorami na pewno wyróżnia się niebanalnym smakiem, warto spróbować 🙂
Przepis:
1 puszka sardynek o wadze 125 gramów
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
2 łyżki kremowego serka
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 – 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 – 2 szczypty ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
3 – 4 suszone pomidory drobno pokrojone
Wszystkie składniki z wyjątkiem pomidorów dokładnie miksujemy na gładką pastę, dodajemy suszone pomidory, mieszamy łyżką, wstawiamy na godzinę do lodówki. Wierzch możemy ozdobić natką pietruszki, smacznego 🙂
Przepysznie wygląda pasta kanapkowa. Uwielbiam bardzo pasty kanapkowe na bazie suszonych pomidorów, ryb z puszki lub też na bazie sera żółtego. Po prostu pychotka 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia,
Patryk
Uwielbiam takie domowe pasty kanapkowe. Te kupne się do nich nie umywają 🙂
Też bardzo lubię pasty rybne, ale chyba jeszcze nie dodawałam suszonych pomidorów. Trzeba nadrobić zaległości:)
O i kolejna inspiracja dla mnie na pożywny i domowy posiłek. Dziękuję <3
lubę bardzo takie pasty
Pasta rybkowa dobra rzecz 🙂