KRUCHA TARTA ZE SZPARAGAMI

przez | 4 czerwca 2022


Krucha tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi to smaczny pomysł na lekki obiad, przekąskę lub ciekawą kolację. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego trzeba go maksymalnie wykorzystać. Jednym z pomysłów na szparagi jest właśnie tarta, na spodzie kruche ciasto, dodatek sera feta i ricotta, wierzch zdobią zielone szparagi i czerwone pomidorki. Krucha tarta ze szparagami ładnie wygląda i fajnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 pęczka szparagów
½ szklanki śmietany
2 duże jajka
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
6 – 7 pomidorków koktajlowych
75 gr sera feta
200 gr sera ricotta
sól i pieprz
1 łyżka bułki tartej

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, zdejmujemy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, wkładamy do garnka z gotującą się lekko osoloną wodą i gotujemy przez 4 minuty, odcedzamy, wkładamy do miski z zimną wodą, przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy. Śmietanę mieszamy rózgą z jajkami, czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto posypujemy bułką tartą, rozkładamy pokruszoną fetę, ricottę wymieszaną z cebulą, doprawiamy, solą i pieprzem, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, układamy szparagi i pomidorki pokrojone na połówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „KRUCHA TARTA ZE SZPARAGAMI

Skomentuj Monika Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *