ZUPA KOPERKOWA

przez | 2 maja 2022


Zupa koperkowa to jedna z najłatwiejszych zup do zrobienia. Proste składniki, trochę cebuli, marchewki i ziemniaków oraz oczywiście koperek. Smaku dodaje sok z cytryny, gałka muszkatołowa i kminek, zabielona śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Zupa koperkowa fajnie smakuje przez cały rok, można ją ewentualnie wzbogacić, np. pulpecikami z kurczaka, żeby była bardziej pożywna, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli pokrojonej bardzo drobno
2 marchewki obrane, pokrojone w półplasterki
3 ziemniaki obrane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kminku
2 łyżki soku z cytryny
pęczek posiekanego koperku
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, marchewkę i ziemniaki, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty, dodajemy kminek i gałkę muszkatołową, smażmy przez 3 minuty, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Dodajemy koperek i sok z cytryny, gotujemy przez minutę, wlewamy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę posypujemy ewentualnie jeszcze posiekanym koperkiem. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „ZUPA KOPERKOWA

Skomentuj Agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *