SPRING ROLLS Z ANANASEM I KREWETKAMI

przez | 3 maja 2022


Spring Rolls, czyli ruloniki z papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami, ananasem, krewetkami, ziołami i makaronem ryżowym, to chyba najbardziej wiosenna przekąska. Spring rolls są bardzo lekkie, chrupiące i kolorowe, to idealna przekąska dla każdego. Warto podać je z fajnym sosem, np. słodkim chili, wtedy smakują jeszcze lepiej. Spring rolls łatwo się robi, warto jednak najpierw przygotować wszystkie składniki nadzienia i mieć jakiegoś pomocnika, aby szybko je zrolować. Warto spróbować 🙂
Przepis:
50 gr cienkiego makaronu ryżowego
20 krewetek mrożonych, obranych (wcześniej rozmrożonych)
1 marchewka obrana, pokrojona w cienkie słupki
1/2 ogórka pokrojonego w cienkie słupki (bez pestek)
3 plastry ananasa pokrojone na małe kawałki

świeże zioła: mięta, kolendra, natka pietruszki

sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego

10 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 20 – 22 cm

Makron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dokładnie odcedzamy, kroimy na kawałki. Krewetki wkładamy do gotującej się na 2 – 3 minuty, dokładnie odcedzamy. Mieszamy sok z cytryny z miodem i sosem sojowym, skrapiamy warzywa, ananasa i krewetki.
Arkusz papieru ryżowego moczymy moczymy zgodnie z przepisem na opakowaniu (najczęściej przez około 15 – 20 sekund, w szerokim naczyniu wypełnionym letnią wodą), układamy na desce lub silikonowej macie, w górnej części układamy trochę makaronu ryżowego i kilka ziół, następnie wykonujemy jeden skręt, dokładamy dwie krewetki, kilka kawałków marchewki i ogórka oraz ananasa, zawijamy boki do środka i szybko robimy kolejne skręty, zwijając w roladkę. Układamy na drugiej desce lub macie silikonowej, tak aby się nie stykały ze sobą, przykrywamy wilgotną ściereczką. Powtarzamy z kolejnymi arkuszami. Podajemy z sosem w oddzielnej miseczce. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „SPRING ROLLS Z ANANASEM I KREWETKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.