RISOTTO Z KARCZOCHAMI

przez | 4 maja 2022


Risotto to klasyka włoskiej kuchnia. Samo risotto jest pyszne, a dodatki zależą od pory roku lub tego co mamy pod ręką. Tym razem to risotto z karczochami. Danie nie jest trudne do zrobienia, ale żeby uzyskać prawdziwie włoski smak ważne jest, aby składniki były odpowiednie, czyli ryż do risotto, domowy rosół, dobrej jakości karczochy w puszce, oczywiście parmezan. Dzięki temu risotto będzie kremowe, pyszne i bardzo włoskie w smaku. Do tego dania nie potrzeba mocnych przypraw, aby nie stłumić delikatnego smaku karczochów. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
1 puszka karczochów (o wadze 400 gr)
200 gr ryżu do risotto, np. arborio
około 1 litr gorącego domowego rosołu
1/2 cebuli bardzo drobno pokrojonej
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
około 4 łyżki drobno startego Parmezanu

W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, aż ryż stanie się szklisty, dolewamy łyżkę wazową gorącego rosołu, gotujemy na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną łyżkę rosołu, itd. Po około 10 minutach dodajemy odsączone i pokrojone na małe kawałki karczochy, mieszamy, dodajemy kolejną łyżkę rosołu. Nie cały rosół musi zostać wykorzystany, po około 15 minutach gotowania, ryż powinien być ugotowany “al dente”, dodajemy pozostałą łyżkę masła i starty drobno parmezan, mieszamy energicznie, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Podajemy posypane płatkami parmezanu i ewentualnie posypane natką pietruszki lub miętą. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „RISOTTO Z KARCZOCHAMI

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *