Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi robi się bardzo łatwo, nie trzeba nawet włączać miksera, bo wystarczy wymieszać składniki łyżką lub widelcem. Należy tylko pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi idealne na podwieczorek, deser lub drugie śniadanie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 jajka
200 gr jogurtu greckiego
50 ml oleju bezzapachowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 gr mąki pszennej
50 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 gr borówek amerykańskich
W jednej misce mieszamy łyżką składniki mokre, czyli jajka, olej, jogurt i wanilię. W drugiej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, przekładamy ciasto do formy keksowej (12 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy borówkami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, smacznego 🙂
Wygląda na bardzo pyszne 😉
Proste, szybkie i z pewnością pyszne! Idealny deser na lato ?
Pięknie wyrosło, idealny deser 🙂
Ładnie Ci wyrosło!
Wygląda cudownie, ale mi smaka narobiłaś:)
Nie przepadam za takimi ciastami…
Ja mega lubię ciasta z owocami i już cieszę się, że sezon powoli się na te owoce zaczyna choć owczywiscie czekam na moje truskawki z ogródka i na polską borówkę 🙂
Cudne ciasto Ci wyszło 🙂
Proste w wykonaniu a jakie smaczne, uwielbiam takie ciasta 🙂
uwielbiam jogurtowe ciasta
Jaki piękny kolor ciasta! 🙂