Niezwykle lekki i puszysty mus truskawkowo-rabarbarowy. To bardzo prosty i wyjątkowo pyszny deser. Mus z truskawek i rabarbaru jest delikatny, ma subtelny kolor i aksamitną konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach. Połączenie truskawek i rabarbaru świetnie sprawdza się w dżemach, ale także w tym deserze. Mus truskawkowo-rabarbarowy można podać z owocami lub udekorować kleksem bitej śmietany albo rozpuszczoną białą czekoladą. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 g truskawek
200 g rabarbaru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 białko dużego jajka
Rabarbar i truskawki kroimy na małe kawałki, umieszczamy w małym garnku, dodajemy 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru i sok z cytryny, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 – 15 minut, przecieramy przez sitko (powinno być około 250 ml, jeśli jest mniej to dolewamy wody). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy rózgą lub mikserem z końcówką do ubijania, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mascarpone, miksujemy. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego 🙂
Pysznie, sezonowe deserki uwielbiam ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię Twoje przepisy. Ten mus to na pewno niebo w gębie 🙂
Buziaki
To może być coś, co będzie odpowiadać moim kubkom smakowym, więc chętnie wypróbuję przepis.
dla mnie coś nowego, pycha!
Pysznie wygląda, jak różowa chmurka 😀
Truskawki uwielbiam, podobnie jak rabarbar- to zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Witam serdecznie ♡
Pysznie wyglądający deser idealny na te porę roku 🙂 Uwielbiam takie sezonowe dania!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Smakowicie to wyglada
Na pewno jest bardzo pyszny
Idealny na ciepłe dni! Pycha 🙂
WOW! Chętnie go przyrządzę dzieciom!
Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu!^^
Chętnie bym zjadł, bo przyznam, że tego połączenia jeszcze nie próbowałem
Smacznego 😉
Widać, że jest lekki jak chmurka!
Trzeba będzie skorzystać z przepisu.
Sprawdzę, jak bardzo jest pyszny 🙂
pyszny musi być
Rabarbar to nie jest mój ulubiony składnik, ale z samymi truskawkami chętnie bym zjadła 🙂