MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY

przez | 19 maja 2022


Niezwykle lekki i puszysty mus truskawkowo-rabarbarowy. To bardzo prosty i wyjątkowo pyszny deser. Mus z truskawek i rabarbaru jest delikatny, ma subtelny kolor i aksamitną konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach. Połączenie truskawek i rabarbaru świetnie sprawdza się w dżemach, ale także w tym deserze. Mus truskawkowo-rabarbarowy można podać z owocami lub udekorować kleksem bitej śmietany albo rozpuszczoną białą czekoladą. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 gr truskawek
200 gr rabarbaru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
125 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
1 białko dużego jajka

Rabarbar i truskawki kroimy na małe kawałki, umieszczamy w małym garnku, dodajemy 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru i sok z cytryny, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 – 15 minut, przecieramy przez sitko (powinno być około 250 ml, jeśli jest mniej to dolewamy wody). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy rózgą lub mikserem z końcówką do ubijania, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mascarpone, miksujemy. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY

  1. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Pysznie wyglądający deser idealny na te porę roku 🙂 Uwielbiam takie sezonowe dania!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Toiew

    Chętnie bym zjadł, bo przyznam, że tego połączenia jeszcze nie próbowałem
    Smacznego 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.