KOKOSOWA PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

przez | 25 maja 2022


Panna cotta, to klasyczny włoski deser z gotowanej śmietanki. Tradycyjna wersja jest bardzo smaczna, ale tym razem to kokosowa panna cotta z dodatkiem truskawek. To pyszne połączenie smaków, idealne w sezonie truskawkowym. Deser prosty do zrobienia, fajnie wygląda i świetnie smakuje. Kokosowa panna cotta z truskawkami, klasyka, ale w niespotykanej wersji, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(3 – 4 porcje)
150 ml mleczka kokosowego
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny w proszku
30 gr cukru (u mnie brzozowy)
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
35 gr wiórków kokosowych
około 10 truskawek

Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, śmietankę, dodajemy cukier, wanilię, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści i będzie bardzo gorące (nie gotujemy). Odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Połówki truskawek układamy w małych szklanych naczyniach, wlewamy panna cottę, wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin lub na noc. Przed podaniem możemy udekorować truskawkami lub bitą śmietaną. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „KOKOSOWA PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

    1. Magda Autor wpisu

      Asiu, możesz użyć wyłącznie mleczka kokosowego, czyli 300 ml 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.