KOFTY Z INDYKA

przez | 28 maja 2022


Soczyste kofty z aromatycznymi przyprawami, w szczególności z czosnkiem, papryką, kminem i kolendrą, przełamanymi orzeźwiającą cytryną i natką pietruszki. Świetnie smakują z sosem jogurtowym lub tzatziki. Kofty nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy, smażymy na patelni grillowej albo pieczemy w piekarniku. Kofty to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków pieczonych na grillu, ale z użyciem mielonego mięsa. Bardzo popularne w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Najczęściej przygotowywane z mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, ale kofty z indyka też są bardzo smaczne, ważne jest dobre mięso i solidna dawka różnorodnych przypraw. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gramów mielonego mięsa indyka (polecam udziec)
1 mała cebula bardzo drobno posiekana
2 – 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka słodkiej papryki w proszku wędzonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżeczka oleju

Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę godziny. Jeśli będziemy smażyć mięso na grillu, to patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez około 15 minut, żeby się nie przypaliły podczas grillowania. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne kotlety i nadziewamy na patyczki, lekko rozpłaszczamy. Kofty smarujemy cieniutko olejem i grillujemy z obu stron po około 5 minut lub smażymy na patelni grillowej albo kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 – 25 minut (w połowie odwracamy). Smacznego 🙂

16 komentarzy do „KOFTY Z INDYKA

  1. Monika

    Świetny przepis! My właśnie często kupujemy mięso z indyka, bo nie tylko nam smakuje, ale i jest zdrowsze 🙂

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Przepysznie wyglądają kotleciki 🙂 Jeśli chodzi o kuchnię turecką, to bardzo ją lubię. Chciałbym podzielić się z Tobą moimi doświadczeniami związanymi z tą kuchnią, gdyż ja robiłem kiedyś dwa potrawy z tej kuchni – Mercimek Corbasi (zupa, o której kiedyś wspomniałem Tobie na stronie Facebookowi) i balik koftesi. Przepyszne dania. Jak zrobię ponownie, to zrobię zdjęcia i podzielę się z tymi przepisami na mojej stronie. Szkoda, że wtenczas nie zrobiłem tych zdjęć 😉 Akurat kiedyś przyjechał do nas kolega z Turcji, gdzie razem pracowaliśmy w restauracji (bardzo wspaniała osoba) i podzielił się ze mną z przepisami na dania tureckie. I właśnie to były te ww. potrawy, o które wcześniej wspomniałem. Z chęcią wypróbuję w przyszłości przepis na te kofty z indyka. Ciekawie wyglądają.

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłej niedzieli,
    Patryk

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję serdecznie za taki ciekawy komentarz 🙂 to faktycznie bardzo fajne doświadczenie i bezcenne przepisy na oryginalne dania tureckie 🙂 czekam z niecierpliwością na zdjęcia i receptury 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  3. Kinga

    Wyglądają bardzo apetycznie, lubię mięso z indyka, a do tego te przyprawy – coś totalnie dla mnie:)

    Odpowiedz
  4. Joanna

    Ja tu jeszcze przed obiadem a tu takie pyszności. Szkoda, że nie można posmakować przez ekran laptopa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *