DOMOWY BUDYŃ TRUSKAWKOWY

przez | 10 maja 2022


Domowy budyń, kisiel i kompot to dla mnie powrót do smaków dzieciństwa. Oczywiście można przygotować budyń czy kisiel z gotowych produktów sklepowych, ale jednak domowy budyń smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy. Domowy budyń truskawkowy, to smaczny i lekki deser, idealny i dla dzieci i dla dorosłych. Warto wracać do takich smaków, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 gr truskawek
250 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka masła
1-2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Truskawki bez szypułek miksujemy blenderem z 150 ml mleka, cukrem i żółtkiem (przecieramy przez sitko, żeby budyń był bardziej aksamitny). Przelewamy do rondelka (najlepiej teflonowego), doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia, wlewamy pozostałe mleko dokładnie wymieszane z mąką ziemniaczaną lub skrobią (jeśli lubicie bardzo gęsty budyń to 2 łyżki), stawiamy z powrotem na ogniu, gotujemy mieszając, gdy pojawią się bąbelki zestawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy. Przelewamy budyń do małych szklanych naczyń, możemy podać na ciepło lub zimno, udekorowany truskawkami (żeby nie zrobił się kożuch, przykrywamy wierzch folią spożywczą). Smacznego 🙂

9 komentarzy do „DOMOWY BUDYŃ TRUSKAWKOWY

  1. Iwona

    Zrobienie budyniu w domu to przecież prosta sprawa, a jednak zwykle robi się taki z torebki. Twój na pewno jest pyszny 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika

    Wiadomo że wszystko co zrobione w domu to jest smaczniejsze, a my i tak stawiamy na gotowce…super ze wróciłaś do takiego przepisu i tak dokładnie wszystko opisałaś:)

    Odpowiedz
  3. Edyta

    Czasami robie domowy budyn do ciast i o niebo lepszy od kupowanego! Wyobrazam sobie jaki smaczny jest Twoj truskawkowy!

    Odpowiedz

Skomentuj Kasia Futka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *