Krucha tarta ze szpinakiem, fetą i wędzonym łososiem to pyszne danie, które świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Na spodzie kruche ciasto, wyraziste nadzienie z dużą ilością szpinaku, serem feta i wędzonym łososiem. Tradycyjnie do nadzienia dodaje się śmietanę i jajka, ja zamieniłam połowę śmietany na gęsty grecki jogurt, dzięki temu tarta jest trochę lżejsza. Krucha tarta ze szpinakiem, fetą i łososiem to potrawa, która pysznie smakuje i jest bardzo uniwersalna, pasuje na obiad lub kolację, albo przekąskę w ciągu dnia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 g zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka bułki tartej
Nadzienie:
450 g mrożonego szpinaku w liściach (wcześniej rozmrożonego)
2 łyżki oliwy
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
2 jajka
100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki
100 g łososia wędzonego na zimno
35 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
sól i pieprz
kilka plasterków pomidora do dekoracji (opcjonalnie)
Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy szpinak, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek, smażymy przez około minutę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (aby wchłonęła ewentualny nadmiar wilgoci), nakładamy na wierzch najpierw szpinak, następnie fetę i pokrojonego na kawałki łososia, wlewamy wymieszane dokładnie jajka z jogurtem, śmietaną i serem, układamy ewentualnie plasterki pomidora. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂
Tarta w takiej wersji należy do moich ulubionych dań, ta wygląda niesamowicie apetycznie:)
Łososia nie lubię, ale taką tarte ze samym szpinakiem chętnie zjem 😀
wow, ale super tarta!
Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale cudnie wygląda ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Świetne połączenie smaków i wizualnie wygląda rewelacyjnie! 🙂
Pozdrawiam
To ja poproszę bez łosiosa ,ale poza tym wygląda bardzo kusząco.
Może być bez łososia, też będzie smacznie 🙂
M
Troszkę spóźnione, ale Wesołych Świąt! Mam nadzieję, że miło spędziłaś te Święta 🙂
Mój blog: Wildfiret
Świetny pomysł na tartę. Na pewno spróbuję. Dość często goszczą na naszym stole tarty – i na słono, i na słodko 🙂
Pycha! Szpinak, łosoś i feta to jedno z najlepszych połączeń 🙂
fajna tarta, ja najchętniej popiłabym ją czerwonym barszczykiem
Pysznie wygląda 🙂