KRUCHA TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ŁOSOSIEM

przez | 19 kwietnia 2022


Krucha tarta ze szpinakiem, fetą i wędzonym łososiem to pyszne danie, które świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Na spodzie kruche ciasto, wyraziste nadzienie z dużą ilością szpinaku, serem feta i wędzonym łososiem. Tradycyjnie do nadzienia dodaje się śmietanę i jajka, ja zamieniłam połowę śmietany na gęsty grecki jogurt, dzięki temu tarta jest trochę lżejsza. Krucha tarta ze szpinakiem, fetą i łososiem to potrawa, która pysznie smakuje i jest bardzo uniwersalna, pasuje na obiad lub kolację, albo przekąskę w ciągu dnia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli

1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:
450 gr mrożonego szpinaku w liściach (wcześniej rozmrożonego)
2 łyżki oliwy
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
2 jajka
100 gr sera feta pokruszonego na małe kawałki
100 gr łososia wędzonego na zimno
35 gr sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
sól i pieprz

kilka plasterków pomidora do dekoracji (opcjonalnie)

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy szpinak, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek, smażymy przez około minutę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (aby wchłonęła ewentualny nadmiar wilgoci), nakładamy na wierzch najpierw szpinak, następnie fetę i pokrojonego na kawałki łososia, wlewamy wymieszane dokładnie jajka z jogurtem, śmietaną i serem, układamy ewentualnie plasterki pomidora. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „KRUCHA TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ŁOSOSIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.