JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

przez | 11 kwietnia 2022


Jajka faszerowane pieczarkami, bardzo proste i bardzo smaczne. Jajka i pieczarki, to sprawdzone połączenie, pysznie smakuje i jako omlet i jako jajecznica i jako przystawka. Jajka faszerowane pieczarkami mogą okazać się przebojem na Wielkanocnym stole, idealne na świąteczne śniadanie albo pożywną przekąskę. Mało składników, a bardzo smaczny efekt. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
5 jajek ugotowanych na twardo
125 g pieczarek bardzo drobno pokrojonych
1/2 małej cebuli bardzo drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka, rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i sok z cytryny, mieszamy, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na połówki jajek, możemy dodatkowo posypać natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

  1. Monika

    Bardzo lubię tak skomponowane danie, a do tego bardzo ładnie wygląda. Z pewnością będzie piękną ozdobną stołu świątecznego!

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *