MAZUREK LIMONKOWY

przez | 14 kwietnia 2022


Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne. Mazurek limonkowy jest pyszny, słodki, ale też jednocześnie kwaskowy, efektowny i niezapomniany. Na spodzie kruche ciasto, na nim warstwa jedwabistego kremu limonkowego, a na wierzchu delikatne ozdoby. Mazurek to ciasto, które powinno być ładnie udekorowane, najczęściej wykorzystuje się do tego bakalie, orzechy, migdały, ale tym razem mazurek limonkowy ma subtelne wzorki z gorzkiej czekolady, groszków z białej czekolady i skórki z limonki. Mazurek limonkowy wyróżnia się niebanalnym smakiem i fajnym wyglądem. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(spód na formę na tartę o wymiarach 25 x 16 cm)
200 gr mąki pszennej
100 gr zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
1 jajko
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
(krem limonkowy)
3 żółtka
300 gr mleka skondensowanego słodzonego
sok i skórka otarta z trzech limonek

Dodatki: roztopiona gorzka czekolada, czekoladowe groszki, skórka otarta z limonki

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło, mieszamy, gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki, odcinamy ewentualne kawałki ciasta wystające poza brzeg formy, robimy nakłucia widelcem, ewentualnie wzorek widelcem na brzegu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. W tym czasie w misce mieszamy rózgą żółtka z mlekiem, dodajemy skórkę startą z limonek i dokładnie wyciśnięty sok, mieszamy do uzyskania jednolitej masy przypominającej gęstą śmietanę, wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy 25 – 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na 3 – 4 godziny do lodówki, wyjmujemy z foremki, przed podaniem ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą przy pomocy rękawa cukierniczego z bardzo wąską końcówką rysując wzorki, groszkami z białej czekolady i skórką otartą z limonki. Smacznego 🙂

To ostatni wpis przed Wielkanocą, korzystając z okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i miłych świąt w rodzinnej atmosferze 🙂

11 komentarzy do „MAZUREK LIMONKOWY

  1. Iwetta Żelaznowska

    Najlepsze życzenia, zdrowia, pogody ducha, wiosennego optymizmu i wielu łask Bożych na Wielkanoc i każdy kolejny dzień 🙂

    Piękny Mazurek 🙂

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.