PASZTET Z CUKINII I MARCHEWKI

przez | 30 marca 2022


Pasztet z cukinii i marchewki jest prosty i szybki w przygotowaniu, niedrogi i bardzo smaczny. Pasztet ma fajny kolor, jest wilgotny, można go podać na ciepło lub na zimno, najlepiej z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub tzatziki. Pasztet z cukinii i marchewki to pyszna alternatywa dla mięsnych pasztetów, pasuje na zbliżającą się Wielkanoc albo bez okazji. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 gr cukinii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 marchewka
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka oregano
około 1/2 szklanki bułki tartej

Cebulę bardzo drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, smażmy na małym ogniu przez około 5 minut, dodajemy czosnek, oregano, smażymy przez około 2 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, przekładamy na sitko, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cukinię przekładamy do ściereczki i bardzo mocno odciskamy wodę. Cukinię mieszamy dokładnie z cebulą, marchewką, przyprawami, żółtkami i bułką tartą, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wierzch wyrównujemy, możemy posypać płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 50 – 60 minut, aż masa się zetnie i ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na godzinę do lodówki, wyjmujemy z foremki, kroimy na około 1,5 cm plastry. Podajemy z ulubionym sosem na zimno lub na ciepło, wtedy plasterki podsmażamy na patelni z odrobiną oleju lub masła. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „PASZTET Z CUKINII I MARCHEWKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.