CZEKOLADOWA PANNA COTTA Z DOMOWĄ GALARETKĄ Z MANGO

przez | 16 marca 2022


Czekoladowa panna cotta z domową galaretką z mango to pyszny, lekki deser, zawierający dwie części. Jedna z nich to delikatny włoski deser panna cotta o smaku czekoladowym z miodem zamiast cukru. Druga część to bardzo owocowa domowa galaretka z mango, również z miodem, a nie z cukrem. W razie potrzeby obie części deseru możecie dosłodzić. Deser czekoladowa panna cotta z galaretką z mango jest pyszny i orzeźwiający, a przy tym bardzo ładnie wygląda. Możemy go podać z owocami i kleksem bitej śmietany dla ozdoby. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 porcje)
(panna cotta)
250 ml śmietanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki płynnego miodu
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżka kakao
(domowa galaretka z mango)
1 duże dojrzałe mango
2 łyżki płynnego miodu
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowujemy panna cotta. Zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy wanilię i kakao, mieszamy, dodajemy żelatynę i miód, mieszamy dokładnie, przelewamy do szklanych kieliszków, np. do koniaku lub szklaneczek, ustawiamy pod kątem w innym naczyniu, np. w formie keksowej, wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin.
Przygotowujemy galaretkę. Miąższ magno miksujemy blenderem z miodem i sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, miksujemy przez chwilę, odstawiamy na 5 minut, wlewamy z drugiej strony do kieliszków z zastygniętą panna cottą, ustawiamy pod kątem, wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin. Podajemy z owocami i bitą śmietaną. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „CZEKOLADOWA PANNA COTTA Z DOMOWĄ GALARETKĄ Z MANGO

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *