Pasztet z pieczarek to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Pasztet z pieczarek smakuje nie tylko wielbicielom pieczarek, bo jest pyszny, wilgotny, tani i intensywny w smaku. Pasztet z pieczarek można podać ze świeżym pieczywem, z ulubionym sosem, jako przekąskę lub przystawkę. Warto spróbować, ja na pewno będę do niego wracać, gorąco polecam 🙂
Składniki:
(na 1 małą keksówkę)
750 g pieczarek
1 duża cebula drobno pokrojona
2 łyżki oleju
5 – 6 łyżek bułki tartej
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
30 g masła
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
natka pietruszki
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 10 minut, żeby woda odparowała, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki z dodatkiem żółtek i jednego białka blendujemy lub miksujemy w malakserze, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Dodajemy drugie białko ubite na sztywno z cukrem, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Dla ozdoby możemy na wierzchu położyć kilka plasterków pieczarek, smarujemy wierzch odrobiną oleju, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Na początku pasztet lekko urośnie, a po upieczeniu opadnie, to jest normalne. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
Nigdy nie jadłam takiego pasztetu, z chęcią bym spróbowała
O matko! Ale mi smaku narobiłaś!
Świetny przepis. Nigdy nie robiłam i niestety też nie jadłam takiego pasztetu. Jestem bardzo ciekawa jego smaku.
super pomysł na pasztet! ciekawa wersja 😉
O tych mięsnych pasztetów nie lubię, ale taki z pieczarek to chętnie zjem.
Wspaniałe połączenie składników.
Pasztet prezentuje się pysznie! <3
W sobotę robiłam pasztet z cukinii, teraz czas na ten z pieczarek 😀
Mega! Pyszny wege pasztet z pieczarek 😉
Świetny pomysł, zapisuję i na 100% wykorzystam. Doskonale wpiszę się w semi wegetariańską dietę.
Ciekawy pomysł, chętnie bym spróbowała takiego pasztetu 🙂
Słyszałam o pasztecik z pieczarek, jestem ciekawa jego smaku 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Smacznie się prezentuje ten pasztecik 🙂
Pozdrawiam
Robię już drugi raz z podwojonych składników. Pycha.
Pozdrawiam
Pyszny z pewnością 🙂