PASZTET Z PIECZAREK

przez | 16 lutego 2022


Pasztet z pieczarek to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Pasztet z pieczarek smakuje nie tylko wielbicielom pieczarek, bo jest pyszny, wilgotny, tani i intensywny w smaku. Pasztet z pieczarek można podać ze świeżym pieczywem, z ulubionym sosem, jako przekąskę lub przystawkę. Warto spróbować, ja na pewno będę do niego wracać, gorąco polecam 🙂
Składniki:
(na 1 małą keksówkę)
750 g pieczarek
1 duża cebula drobno pokrojona
2 łyżki oleju
5 – 6 łyżek bułki tartej
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
30 g masła
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

natka pietruszki

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 10 minut, żeby woda odparowała, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki z dodatkiem żółtek i jednego białka blendujemy lub miksujemy w malakserze, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Dodajemy drugie białko ubite na sztywno z cukrem, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Dla ozdoby możemy na wierzchu położyć kilka plasterków pieczarek, smarujemy wierzch odrobiną oleju, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Na początku pasztet lekko urośnie, a po upieczeniu opadnie, to jest normalne. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „PASZTET Z PIECZAREK

  1. Kasia Futka

    Wspaniałe połączenie składników.
    Pasztet prezentuje się pysznie! <3
    W sobotę robiłam pasztet z cukinii, teraz czas na ten z pieczarek 😀

    Odpowiedz

Skomentuj dżemdżus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *