CUKINIA FASZEROWANA NADZIENIEM DO RUSKICH PIEROGÓW

przez | 3 stycznia 2022


Cukinia faszerowana nadzieniem do ruskich pierogów to fajne i proste danie, które nie wymaga wysiłku. Łódeczki z cukinii wypełnione delikatnym farszem z ziemniaków, twarogu, cebuli i odrobiny papryki dla koloru świetnie sprawdzą się w roli obiadu, ale oczywiście można je też podać, jako dodatek do dań obiadowych. Cukinie faszerowane fajnie wyglądają i dobrze smakują. Przyznam, że to trochę przepis powstały spontanicznie na zasadzie przeglądu lodówki. Często takie dania wychodzą zaskakująco dobrze i tak było i tym razem. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie cukinie
1 łyżka oliwy
2 – 3 ziemniaki (o wadze około 250 gr po obraniu)
150 gr twarogu rozgniecionego widelcem
1 mała cebula drobno posiekana
1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej
2 łyżeczki masła
szczypta kminu rzymskiego
3 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz

Cebulę przesmażamy na łyżeczce masła przez około 2 minuty. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem, dodajemy łyżeczkę masła, kmin, twaróg, cebulę, 1 łyżkę startego żółtego sera, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy paprykę i mieszamy. W czasie gotowania ziemniaków cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona oraz część miąższu, pozostawiając około 1/2 cm warstwę cukinii, cukinię skrapiamy w środku oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Do podpieczonych cukinii nakładamy nadzienie, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i podajemy, smacznego 🙂

14 komentarzy do „CUKINIA FASZEROWANA NADZIENIEM DO RUSKICH PIEROGÓW

  1. Monika

    Uwielbiam farsz do ruskich, więc takie cukinie by mi smakowaly. Też jestem zdania, że ” kreatywne ” gotowanie z tego co jest w lodówce smakuje wybornie.

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *