Świeże domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej. Domowa chałka z dżemem i kruszonką jest mięciutka, puszysta, niezbyt słodka, a kruszonka i dżem sprawiają, że jest jeszcze lepsza. Idealnie pasuje na śniadanie, podwieczorek lub deser, wystarczy kubek kawy, herbaty lub kakao, nie potrzeba innych dodatków. Domowa chałka z kruszonką kojarzy mi się z weekendami u babci, to dla mnie jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto drożdżowe)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży
szczypta soli
30 gr cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 – 170 ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(kruszonka)
50 gr mąki pszennej
25 gramów zimnego masła w małych kawałkach
2 łyżeczki cukru
7 – 8 łyżeczek gęstego dżemu lub powideł
żółtko do posmarowania ciasta
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, mieszamy, wlewamy zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 8 – 10 minut, żeby powstało elastyczne ciasto (możemy też użyć miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 – 90 minut. W tym czasie zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, chwilę zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm, kroimy wzdłuż na 3 równe części, przez środek każdego kawałka nakładamy dżem, sklejamy mocno brzegi i rolujemy w wałek. Blachę wykładamy papier do pieczenia. Wałki ciasta przekładamy na blachę i zaplatamy warkocz, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch chałki smarujemy żółtkiem przy pomocy pędzelka, posypujemy kruszonką z wierzchu i z boków, lekko dociskając kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 35 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂
Bardzo smacznie wygląda 😉
Ale pysznie się prezentuje…
Aż żałuję, że nie mam piekarnika w domu 😀
Pozdrawiam cieplutko.
Cudowna! <3
Na sam widok pracują mi kubki smakowe 😀
Chałka zawsze przypomina mi czasy liceum. Na przerwach zawsze chodziliśmy po świeże chałki do piekarni <3
Fajne wspomnienia 🙂
M
Kiedyś zraziłam się do chałki ale muszę przyznać, że u Ciebie wygląda naprawdę smakowicie 🙂
Uwielbiam domowe wypieki, ta chałka wygląda tak apetycznie, że prosiłabym o kawałek teraz do herbatki 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Cudowna chałeczka 🙂 aż ślinka leci na sam widok 🙂
Pozdrawiam
Dobra rzecz, nie raz kupuję w piekarni, może się skuszę, żeby samodzielnie upiec 🙂
Chałka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂
Taka chałka musi być pyszna.
Taka chałka ze szklanką mleka najlepiej przywołuje obrazy z dzieciństwa 🙂
uwielbiam!
Wygląda mega apetycznie. Kocham kruszonkę. 😉
Ale kusząca chałka.
Uwielbiam chałkę, Twoja jest perfekcyjna! Moja zawsze jakaś monstrualna wychodzi;)
Uwielbiam takie chaleczki! Pycha 🙂
Wspaniała ta chałka 🙂
chałka pierwsza klasa