SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

przez | 11 listopada 2021


Schab w sosie cebulowym to smaczna alternatywa dla kotletów schabowych, jeśli chcecie odpocząć od panierowanego mięsa. Przyrządzone w ten sposób mięso jest bardzo miękkie, kruche i delikatne. Schab w sosie cebulowym sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad. Danie można podać z różnymi dodatkami, pasują i ziemniaki i kasza i ryż. Ja lubię schab w sosie cebulowym z ziemniakami i mizerią, ale ogórek kiszony, albo surówka z kapusty kiszonej też się sprawdzą. Sos cebulowy miksuję na gładko, bo lubię aksamitną konsystencję sosu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4-5 plastrów schabu środkowego o grubości około 1,5 cm
3 łyżki mąki pszennej
3 – 4 łyżki oleju
2 duże cebule o łącznej wadze około 300 gr, pokrojone w piórka
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1,5 szklanki bulionu
2 listki laurowe
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
sól, pieprz
2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 % (opcjonalnie)

Każdy plaster mięsa układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy lekko tłuczkiem na grubość około 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby odcinamy nożem błonę z boku mięsa). Mięso obtaczamy w mące, na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy olej, smażymy mięso na średnim ogniu po około 2 – 3 minuty z każdej strony, przekładamy do rondla. Na patelnię dodajemy masło i cebulę, lekko solimy, smażmy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, dodajemy czosnek i cukier, mieszamy, smażymy przez około 2 minuty, przekładamy do rondla z mięsem. Na patelnię wlewamy bulion, zagotowujemy, przelewamy do rondla, dodajemy listki laurowe, kminek, papryki w proszku i sos sojowy, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 45 minut. Mięso wyjmujemy na talerz, sos miksujemy blenderem na gładko (bez listków laurowych), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy opcjonalnie śmietankę, mieszamy i polewamy schab. Możemy udekorować natką pietruszki, smacznego 🙂

16 komentarzy do „SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

  1. Beatrycze

    Nie przepadam za cebulą, ale myślę, że nawet bym sie przekonała. O ile nie ma tam ogromnych kawałków, jestem w stanie zjeść, a wygląda smacznie.
    Pozdrawiam Kolorowo!

    Odpowiedz

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *