Tarta dyniowa, czyli pumpkin pie, to tradycyjne amerykańskie ciasto podawane najczęściej w okolicach Halloween i święta Dziękczynienia. Składa się z kruchego spodu i nadzienia z purée dyniowego wymieszanego z jajkami, cukrem, nabiałem i korzennymi przyprawami. Tarta ma mocno dyniowe nadzienie oraz chrupiący spód i boki. Do nadzienia najczęściej dodaje się mleko skondensowane lub śmietankę, ale ja wybrałam wersję z serkiem ricotta (inspirowana przepisem z “Kwestii Smaku”). Smak dyniowy podkręca skórka pomarańczy oraz przyprawy piernikowe. Wierzch tarty dyniowej dekorowany kleksami bitej śmietany sprawia, że tarta nabiera eleganckiego charakteru. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 22 cm):
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżka cukru pudru
125 g zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka bułki tartej
Nadzienie:
250 g sera ricotta
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
1 szklanka gęstego purée z pieczonej dyni
Dodatki: bita śmietana
Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki, odcinamy kawałki ciasta wystające poza brzeg formy, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. (z resztek ciasta możemy wyciąć kilka kwiatków do ozdoby). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miksujemy delikatnie mikserem na wolnych obrotach ser ricotta ze skórką pomarańczową, przyprawą do piernika, mąką i cukrem, dodajemy purée dyniowe (jeśli jest wodniste, to odciskamy nadmiar wody), miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy tylko do połączenia składników (nie napowietrzamy masy dyniowej). Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (aby wchłonęła ewentualny nadmiar wilgoci), nakładamy na wierzch nadzienie, wyrównujemy powierzchnię (opcjonalnie układamy kwiatki z ciasta do ozdoby). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy, aż ciasto ostygnie, następnie wstawiamy na 4 godziny do lodówki, wyjmujemy tartę z formy, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, smacznego 🙂
Wygląda apetycznie, ciekawa jestem jak smakuje. 😉
Jaki piękny kolor 🙂 smakowicie wygląda.
Ten kolor zachęca bardzo do jedzenia:)aż trudno się oprzeć:)
Gorąco polecam 🙂
M
Jejku jak pysznie, aż mi ślinka leci 🙂
Cudowna tarta! 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ależ się ślicznie prezentuje to ciacho, cudowne! 🙂
Serdeczności
Dyniowa tarta, ależ to musi cudownie smakować 🙂
jeszcze w tym roku nic z dynią nie robiłam:)
Wygląda idealnie jak z katalogu :))
Wygląda przepysznie 🙂 Często w amerykańskich filmach i serialach pojawia się taka tarta i aż chcę się ją porwać z ekranu 😀
Ciasta z dynia lubię bardzo
ależ bym sobie zjadła takie pyszności