CUKINIA FASZEROWANA BATATAMI I CHORIZO

przez | 7 listopada 2021


Cukinia faszerowana batatami i chorizo to fajne i proste danie, które nie wymaga wysiłku. Zielone cukinie wypełnione delikatnym farszem z batatów i wyrazistą kiełbasą chorizo świetnie sprawdzą się, jako dodatek do obiadu albo ciekawa przekąska. Cukinie z nadzieniem z batatów i chorizo fajnie wyglądają i dobrze smakują. Bardzo podoba mi się to połączenie smaków i kolorów. Przyznam, że to przepis powstały spontanicznie, a takie dania wychodzą zaskakująco dobrze i tak było i tym razem. Chorizo można zastąpić inną kiełbasą, albo w wersji wegetariańskiej podsmażoną cebulką. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 okrągłe cukinie
1 łyżka oliwy
2 duże bataty o łącznej wadze około 450 gr
1 łyżeczka masła
szczypta kminu rzymskiego
szczypta ostrej papryki w proszku
3 łyżki drobno startego żółtego sera
kilka plasterków kiełbasy chorizo
sól i pieprz

Obrane bataty gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem, dodajemy masło, kmin, paprykę, dwie łyżki sera, mieszamy dokładnie, dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę, mieszamy. W czasie gotowania ziemniaków z cukinii odcinamy górną część, łyżeczką wyskrobujemy nasiona oraz część miąższu, pozostawiając około 1/2 cm warstwę cukinii, cukinię skrapiamy w środku oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok układamy odcięte końcówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Do podpieczonych cukinii nakładamy nadzienie, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, smacznego 🙂

13 komentarzy do „CUKINIA FASZEROWANA BATATAMI I CHORIZO

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *