ROLADA Z CUKINII

przez | 14 września 2021


Rolada z cukinii to świetny pomysł na domową kolację, albo przekąskę. Rolada z cukinii pysznie smakuje i bardzie ciekawie wygląda. Pasuje też na spotkanie z przyjaciółmi i na pewno zaskoczycie takim daniem swoich gości. Rolada z cukinii, jako nadzienie zawiera kremowy serek i odrobinę wędzonego łososia, ale można też dodać, np. cienkie plasterki szynki. Do rolady świetnie pasuje też smakowy serek np. czosnkowy lub chrzanowy. Wierzch rolady możemy udekorować, np. serkiem, pomidorami. Rolada z cukinii to niebanalny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
3 małe cukinie każda o wadze około 200 gr
4 jajka
250 gr serka kremowego w temperaturze pokojowej (+ do dekoracji)
30 gr sera żółtego
75 gr łososia wędzonego na ciepło
sól i pieprz

Dwie cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie pozostałą cukinię ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. W misce ubijamy rózgą jajka przez około 2 – 3 minuty, aż będą dobrze spienione, dodajemy ser żółty starty na tarce o małych oczkach, szczyptę pieprzu i soli. Cukinię przekładamy na ściereczkę i mocno odciskamy, dodajemy do miski, mieszamy. Blaszkę o wymiarach 30 na 20 cm smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę jajeczno-cukiniową, potrząsamy aby masa się równomiernie rozlała, na wierzchu układamy plasterki cukinii, tak aby minimalnie na siebie zachodziły, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 2 – 3 minuty, przekładamy na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdejmujemy papier, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy na folię spożywczą lekko posmarowaną olejem, smarujemy wierzch serkiem (możemy doprawić solą i pieprzem), na jednym dłuższym brzegu układamy łososia rozgniecionego widelcem, zwijamy roladę, owijamy dość mocno folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem możemy wierzch rolady udekorować serkiem wyciskając z rękawa cukierniczego, posypujemy posiekanymi suszonymi pomidorami, smacznego 🙂

21 myśli nt. „ROLADA Z CUKINII

  1. Natalia

    Jejku, to musi być przepyszne! 🙂 Cukinii u mnie pod dostatkiem, z pewnością zrobię sobie taką potrawę.
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.